Policija još traga za osobom koja je postavila eksploziv s daljinskim upravljačem u bašti nargila bara

Sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo nije poljuljana, policija je sposobna da odgovori na sve sigurnosne izazove, kaže Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS

Sarajevska policija još radi na pronalasku osobe koja je 11. aprila postavila eksplozivnu napravu u bašti nargila bara "Fatih" u Ustaničkoj ulici na Ilidži. Kako bi je deaktivirali, policajci su evakuirali kompletnu zgradu. Još nije zvanično saopćeno o kojoj napravi je riječ te kolika je njena razorna moć.

„Avaz” je došao je u posjed fotografija naprave koja je bila postavljena u baštu nargila bara, A koja je predmet istrage. Osim eksploziva, pronađen je daljinski upravljač.

Pljačke i obračuni

Ovaj događaj uznemirio je građane Sarajeva. Kao i pucnjava u sarajevskom naselju Hrasno u kojoj su dvije osobe ranjene, a za šta je osumnjičen Amir Brbović.

Pljačke benzinskih pumpi i trgovina, obračuni kriminalaca, ali i migranata sve su češći u bh. prijestonici. Je li došlo do pogoršanja sigurnosne situacije? Pitali smo Mirzu Hadžiabdića portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

- Prema podacima kojima mi raspolažemo i uvjetima u kojima radimo i djelujemo, a i prema svim pokazateljima, možemo reći da nema razloga za zabrinutost. Policija odgovara na sve sigurnosne izazove s kojima se susreće, a koji su u nadležnosti policije Kantona Sarajevo - kaže Hadžiabdić.

Policijski službenici poduzimaju mjere s ciljem osiguranja što povoljnijeg sigurnosnog ambijenta za građane i posjetioce.

- Treba imati na umu da policija Kantona Sarajevo djeluje u vrlo specifičnim uvjetima rada. Koji, između ostalog, podrazumijevaju rad u vrijeme pandemijske i migrantske krize. Ali i rad u momentu kada nam nedostaje vrlo značajan broj policijskih službenika.

U skladu s važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, sistematizirano je 1.991 radno mjesto, od toga je 1.729 policijskih službenika. Trenutno nedostaje 347 policijskih službenika. Neadekvatna kadrovska popunjenost, zatim uvjeti pandemijske i migrantske krize usložnjavaju rad. Ali u svakom slučaju policija Kantona Sarajevo je odgovorila na sve izazove - ističe portparol Mirza Hadžiabdić.

Sigurnosni izazovi

On navodi da se ne može reći da je posljednjim dešavanjima poljuljana sigurnosna situacija u Sarajevu.

- Policija je odreagirala u skladu sa zakonom i propisanim dužnostima na svaku incidentnu situaciju u sigurnosnom smislu i poduzela odgovarajuće mjere i radnje.

Sve to s ciljem identifikacije i pronalaska osobe koje se dovode u vezu s tim dešavanjima, pa je tako i rasvijetljen ovaj posljednji slučaj u Hrasnom.

Kad je u pitanju postavljanje nepoznate naprave na Ilidži, radi se na tome. Policija je u svakom slučaju spremna, sposobna i odgovora svim sigurnosnim izazovima na području Kantona Sarajevo.

Što znači da je građanima i posjetiocima na raspolaganju svih 24 sata - kaže Hadžiabdić.

Ubistva iz 2020. godine su rasvijetljena i u ovom momentu MUP Kantona Sarajevo potražuje Sašu Goluba, koji se sumnjiči za ubistvo Nedžiba Spahića.

Također migranta Hananija Benazija, osumnjičenog za učešće u ubistvu Jasmina Berovića.

Smanjen broj razbojništava

U 2020. godini registrirana su 333 razbojništva na području Kantona Sarajevo, što je za 45 ili 11,9 posto manje u odnosu na 2019. godinu.

Tokom 2020. godine za krivično djelo razbojništvo prijavljene su 122 osobe, od kojih je 87 ili 71,3 posto povratnika u vršenju ovog krivičnog djela.

Za prva dva mjeseca ove godine evidentirano je 59 razbojništava, što je za 8 ili za 11,8 posto manje u odnosu na januar i februar prošle godine.

Razbojništva i krađe izvršene na naročito drzak i opasan način su nešto što kod građana izaziva pažnju i direktno utječe na njihovu imovinu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori