“Vrhunac siledžijstva države nad građanima po klasičnoj uličarskoj metodologiji”

Predsjednik Udruženja novinara Marko Divković kazao je za N1 kako je snimak privođenja novinarke Nidžare Ahmetašević predstavlja "vrhunac siledžijstva države nad građanima, u ovom slučaju nad novinarima".

Napadi na novinare sve češći.

“Kolegica Ahmetašević nije imala nikakvo oružje, motiku, kamen, nije predstavljala nikakvu prijetnju policajcima i osobama koje vrše službenu dužnost.

Ako je nešto skrivila bilo je dovoljno legitimisanje, klasična prekršajna prijava.

Sve ono što je prikazano je prekoračenje službene dužnosti, nedozvoljena sila i bespotrebno paradiranje sile i pokazivanje siledžijstva.

To je nedopustivo.

Nažalost, spada u crnu statistiku koju vodi udruženje BH novinari, a prema kojoj imamo 1,3 nasrtaja na novinare sedmično.

To očito nekome odgovara.

Iluzija je očekivati da se stanje promijeni u državi u kojoj se sudi premijeru jednog entiteta, nekolicini ministara, advokatima i sudijima. U državi u kojoj se tužioci smjenjuju kao na traci. Novinari rade u takvom ambijentu i ništa bolje u dogledno vrijeme ne možemo očekivati”, kazao je Divković.

Divković o napadima na novinare.

“Kakve su sve probleme doživljavali kolegice i kolege koji su zadnja dva mjeseca izvještavali iz migrantskog kampa Lipa kod Bihaća – tamo su bili zatvarani u auta. Uz to brisani su im materijali, ali nismo to mogli vidjeti. Kada pomenete Jagomir, to je vrlo neugodno jer je ta psihijatrijska klinika koja služi zaista za liječenje bolensih. Ona postala sinonim za uvredu onoga kome prijetite ili želite uvrijediti. To što su policajci rekli kolegici predstavlja vrhunac siledžijstva i osionosti po klasičnoj uličarskoj metodologiji ‘mi ćemo da radimo kao hoćemo. Ne možete nam ništa’. Bojim se da takvih u našim organima vlasti, organima gonjenja i agencijama za provođenje zakona ima jako mnogo”, rekao je Divković.

Udruženje je od MUP-a KS zatražilo istragu ovog slučaja, ali Divković ističe kako ne očekuju previše jer rijetko su i u drugim slučajevimna dobijali službenu obavijest da je nešto konkretno urađeno.

“Advokati će uraditi svoje, ali kakvo je naše pravosuđe? Ne postoji nijedan slučaj nasrtaja na novinare, osim slučaja kolege Kovačevića, koji je doživio pravosudnu zadovoljštinu. Ni u ovom slučaju ništa drugo ne očekujemo jer se nažalost slučajevi ponavljaju. Imao sam lični primjer prije tri godine u Tuzli, policajci su mi prijetili da će me uhapsiti jer sam pokušao ispod jedne nastrešnice skloniti kameru i drugu skupu opremu. S druge strane, policajci su me pokušali vrbovati da im budem doušnik i konostantano smo pod pritiskom određenih državnih isntitucija. Ne očekujem ništa, možda blaža suspenzija, ali očekujem da će se ovakvih stvari više dešavati”, poručio je Divković.

Napadi na novinare su se već dešavali i javnost ne zna ništa o tome!

Vezane vjesti

IZVOR : N1

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori