BH novinari traže istragu, Sindikat policije osudio “provociranje službenika”

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju današnje hapšenje novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević. Privedena je nakon verbalnog sukoba sa policajcima.

U saopćenju za javnost ocjenjuju da je današnje privođenje i višesatno zadržavanje Ahmetašević u pritvoru bilo potpuno neopravdano i bespotrebno.

“Nidžara Ahmetašević poznata je bh. novinarka i aktivistica za ljudska prava, koja prethodno nije kažnjavana i nema nikakvog razloga da joj se određuje pritvor kao da je riječ o nekom kriminalcu, a ne o građanki i novinarki”, navodi Udruženje BH novinari u saopćenju.

Ističu da MUP KS treba postupati u skladu sa zakonom ukoliko je novinarka eventualno počinila neki prekršaj. Također smatraju da je ovakvo postupanje prema njoj demonstracija sile.

“Osim toga, i na snimku koji je objavljen u medijima je evidentno da su policajci, u trenutku hapšenja, bez ikakvog razloga upotrijebili prekomjernu silu, a pri tome je jedan od njih uputio i krajnje neprimjeren komentar”, dodaje se u saopćenju.

Hapšenje novinarke - Upravni odbor BH novinara smatra da je ovakvo ponašanje policijskih službenika nedopustivo prilikom vršenja službene dužnosti. Tražit će od nadležnih institucija da u skladu sa zakonom sankcionišu odgovorne policajce zbog neprimjerenih komentara i bespotrebne upotrebe sile.

“O ovom slučaju, koji predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava i sloboda, obavijestit ćemo sve relevantne domaće i međunarodne institucije”, saopćio je Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

Hapšenje novinarke - Sindikat policije KS tvrdi da se radilo o provokaciji novinarke

Sindikata policije Kantona Sarajevo oglasio se u subotu “u vezi sa današnjim događajem na području općine Novo Sarajevo”.

“Ovom prilikom želimo najoštrije osuditi očigledno provociranje i omalovažavanje policijskih službenika. Uz napomenu da niko nema pravo na onakav odnos prema policiji.

Ni policija se nema pravo neprofesionalno odnositi prema bilo kojem građaninu. Policija ima obavezu postupati i vršiti svoju misiju uz najviši nivo profesionalizma i u skladu sa zakonom i pravilima službe”, poručeno je iz Sindikata.

Preuzeto sa: N1

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori