Namirnice koje su štetne za klimu

Uz nedavne vijesti da čovječanstvo ima samo 11 godina da "zaustavi katastrofalne klimatske promjene", mnogi traže načine da učine svoj dio posla i prehrana je odlično mjesto za početak, s obzirom na to da je "proizvodnja hrane odgovorna za četvrtinu svih emisija stakleničkih plinova" . ”

Govedina

Prema CNN-u, govedina je "klimatski najštetnija hrana", proizvodi 26,5 kg emisije CO2 po kilogramu mesa. Krave proizvode velike količine metana, snažnog stakleničkog plina (GHG) i zahtijevaju puno vode i zemlje. Dakle, ako želite svoj novac koji štedi planetu, isključite govedinu iz prehrane.

Slide 2 of 21: According to CNN, beef is the “most climate-damaging of all foods,” producing 26.5 kg of CO2 emissions per kilogram of meat. Cows produce large amounts of methane, a potent greenhouse gas (GHG), and require a lot of water and land. So if you want the most planet-saving bang for your buck, cut beef from your diet.

Janjetina

Druga hrana koja najviše šteti klimi je janjetina, koja stvara 22,9 kg emisija stakleničkih plinova po kilogramu mesa. Preživači poput goveda, ovce također proizvode mnogo plina metana. Zajedno, govedina i janjetina čine otprilike 50 posto svih emisija uzgojenih životinja.

Crveno meso je obično resursno intenzivno i zahtijeva puno gnojiva i pesticida za proizvodnju hrane. Konkretno, gnojivo i stajsko gnojivo za uzgoj kukuruza i soje za ishranu oslobađaju dušikov oksid, staklenički plin koji je 298 puta snažniji od ugljičnog dioksida.

Slide 3 of 21: The second-most climate-damaging food is lamb, creating 22.9 kg of GHG emissions per kilogram of meat. A ruminant like cattle, sheep also produce a lot of methane gas. Together, beef and lamb account for roughly 50 per cent of all farmed animal emissions.Red meat is typically resource-intensive, requiring a lot of fertilizers and pesticides to produce the feed. In particular, the fertilizer and manure used to grow corn and soy for feed releases nitrous oxide, a GHG that is 298 times more powerful than carbon dioxide.

Maslac

Iako vegetarijanci mogu ostaviti manji ugljični otisak od svojih kolega koji jedu meso, ako jedu mliječne proizvode, oni i dalje čine svoju priličnu štetu. Maslac, koji proizvodi 12 kg CO2 po kilogramu, treća je hrana po štetnosti i mliječni proizvod koji najviše šteti klimi. Zato dobro razmislite prije nego što skočite na "Bulletproof" trend kavu s maslacem!

Slide 4 of 21: While vegetarians may leave a smaller carbon footprint than their meat-eating counterparts, if they eat dairy products, they’re still doing their fair share of damage. Butter, producing 12 kg of CO2 per kilogram, is the third-most damaging food and the most climate-damaging dairy product. So think twice before you hop on the "Bulletproof" butter coffee trend!

Školjka

Dok krave i ovce zauzimaju prvo mjesto na ljestvici CO2 sa emisijom metana, naduvene školjke su također na udici za oslobađanje velikih količina stakleničkih plinova, proizvodeći 11,7 kg CO2 po kilogramu hrane. Znanstvenici sumnjaju da je ispuštanje poljoprivrednih gnojiva u obalne vode pogoršalo emisije školjki.

Slide 5 of 21: While cows and sheep top the CO2 charts with their methane emissions, flatulent shellfish are also on the hook for releasing large amounts of GHGs, producing 11.7 kg of CO2 per kilogram of food. Scientists suspect shellfish emissions have been exacerbated by the run-off of agricultural fertilizers into coastal waters.

Sir

Hrana životinjskog podrijetla ima tendenciju imati veći utjecaj na klimu od biljne, a sir nije iznimka koja proizvodi 9,8 kg emisija po kilogramu hrane. Ako ne možete zamisliti život bez sira, možete smanjiti njegov ugljični otisak odabirom lokalnih sireva, a ne uvoznih koji dolaze iz dalekih zemalja.

Slide 6 of 21: Animal-based foods tend to have a higher climate impact than plant-based ones, and cheese is no exception, producing 9.8 kg of emissions per kilogram of food. If you can’t imagine life without cheese, you can reduce its carbon footprint by opting for local cheeses rather than imported ones flown in from faraway lands.

Šparoga

Čak i povrće može ostaviti veliki ugljični otisak ako doleti iz udaljenih zemalja, kao što je slučaj sa šparogama, proizvodeći 8,9 kg emisija po kilogramu hrane jer se obično prevozi avionom iz Perua. No, prije nego što iz prehrane izrežete ovo svježe zeleno povrće, posjetite lokalnu tržnicu u proljeće kad su sezone šparoga.

Slide 7 of 21: Even vegetables can leave a hefty carbon footprint if they’re flown in from distant lands, as is the case with asparagus, producing 8.9 kg of emissions per kilogram of food because it is typically transported by plane from Peru. But before you cut this fresh green veg from your diet, visit your local farmers’ market in the spring when asparagus is in season.

Svinjetina

Slanina, šunka i drugi proizvodi od svinjetine uobičajena su hrana koja šteti klimi. Jedan kilogram svinjskog mesa proizvodi 7,9 kg emisije ugljika. Uzgoj svinja veliki je faktor, kao i prerada, transport i kuhanje mesa.

Slide 8 of 21: Bacon, ham, and other pork products are common climate-damaging foods. One kilogram of pork produces 7.9 kg of carbon emissions. The raising of hogs is a big factor, as well as processing, transporting, and cooking the meat.

Teletina

Teletina ima manji ugljični otisak od govedine jer se tele kolje na 20 tjedana, a ne na 18 mjeseci. Međutim, teletina je i dalje intenzivna s ugljikom i doprinosi 7,8 kg emisija po kilogramu mesa.

Slide 9 of 21: Veal has a lower carbon footprint than beef because the calves are slaughtered at 20 weeks rather than 18 months. However, veal is still carbon-intensive, contributing 7.8 kg of emissions per kilogram of meat.

Piletina

Ako želite smanjiti ugljični otisak, ali niste spremni za vegetarijanac, piletina je dobra opcija. Iako bijelo meso i dalje proizvodi 5 kg CO2 po kilogramu hrane, ono je pet puta manje štetno za klimu od govedine. Tofu i leća emitiraju znatno manje stakleničkih plinova!

Slide 10 of 21: If you’re looking to reduce your carbon footprint but aren’t ready to go vegetarian, chicken is a good option. While the white meat still produces 5 kg of CO2 per kilogram of food, it’s five times less climate-damaging than beef. That said, tofu and lentils emit significantly less GHG!

Palmino ulje

Iako palmino ulje vjerojatno nije nešto što kupujete u boci, tropsko se ulje koristi u otprilike 50 posto sve hrane u supermarketima - od sladoleda do deterdženta za rublje - često pod krovnim izrazom "biljno ulje". Palmino ulje proizvodi 6,3 kg CO2 po kilogramu ulja i odgovorno je za veliko krčenje šuma i gubitak staništa, što je ekvivalent od 300 nogometnih igrališta na sat.

Slide 14 of 21: While palm oil isn’t likely something you purchase in a bottle, the tropical oil is used in roughly 50 per cent of all supermarket foods—from ice cream to laundry detergent—often under the umbrella term “vegetable oil.” Palm oil produces 6.3 kg of CO2 per kilogram of oil and is responsible for vast deforestation and habitat loss, the equivalent of 300 football fields an hour.

PROČITAJTE VIŠE: Hrana koju nije dobro konzumirati prije plivanja

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)