Najveći broj provala u stanove događa se u vrijeme godišnjih odmora

Kako se navodi u saopćenju, statistički podaci pokazuju da se najveći broj provala u stanove događa za vrijeme godišnjih odmora
Kako se navodi u saopćenju, statistički podaci pokazuju da se najveći broj provala u stanove događa za vrijeme godišnjih odmora

Policijska uprava Istočno Sarajevo apeluje na građane da budu primarni subjekt u zaštiti svoje imovine, kako njihov stan ili kuća u vrijeme godišnjih odmora ne bi bili meta izvršilaca krivičnih djela protiv imovine.

Kako se navodi u saopćenju, statistički podaci pokazuju da se najveći broj provala u stanove događa za vrijeme godišnjih odmora i u dane vikenda kada niste u kući ili stanu.

- Ako idete na godišnji odmor, prvenstveno dobro osigurajte vaša ulazna vrata. Ključeve ne ostvaljajte ispod otirača, u sakcijama za cvijeće ili obući jer izvršioci itekako znaju za skivanje ključeva na tim mjestima. Ne ostavljajte otvorene prozore i balkonska vrata. Roletne ne spuštajte do kraja, jer izvršioci krivičnih djela i to prate. Konstantno spuštene roletne navode na zaključak da u stanu nema nikog. Novac i nakit iz kuće u vrijeme dužeg odsustva povjerite rodbini, licu od povjerenja ili ostavite u sef neke banke - navodi se u saopćenju.

Građani se, također, upozoravaju da ne ostavljaju poruke i fotografije na društvenim mrežama o svom odsustvu, te da  obavijeste samo one koje je neophodno, u ovom slučaju najbliže komšije koji će ukoliko primijete bilo kakve sumnjive radnje, buku ili kretenje sumnjivih lica i vozila pozvati najbližu policijsku stanicu ili besplatan broj 122.

- Policijska uprava Istočno Sarajevo sprovodi plaske preventivne mjere na sprečavanju vršenja imovinskih krivičnih djela ali apeluje na građane da i sami preduzmu odgovarajuće mjere s ciljem zaštite lične imovine, kako bi sama zaštita umnogome bila efikasnija - saopćeno je.

Izvor: FENA

Pročitajte više: Ukradeni djelovi bubnja sarajevskom muzičaru Igoru Farmakovskom

Pratite nas na facebook akter.ba - Najveći broj provala u stanove događa se u vrijeme godišnjih odmora

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori