Kineske vlasti testirat će svih 11 miliona stanovnika Wuhana zbog novih slučajeva Covida

Kineski zvaničnici naredili su da se svih 11 miliona stanovnika Wuhana testira na Covid-19, nakon što su se prvi put u više od godinu dana u gradu pojavili novi slučajevi.

Nacionalna zdravstvena komisija prijavila je u utorak osam slučajeva u Wuhanu, gradu u kojem je Covid-19 prvi put otkriven krajem 2019. godine, prije nego što se proširio svijetom.

Slučajevi - od kojih su tri bila simptomatska i pet asimptomatskih - bili su među 84 nova slučaja prijavljena širom Kine u 24 sata do ponedjeljka navečer.

U utorak je zdravstveni zvaničnik Wuhana Li Tao rekao da su "brzo pokrenuli sveobuhvatno testiranje nukleinskih kiselina" svih 11 miliona stanovnika.

Vjeruje se da su povezani s rastućom epidemijom varijante Delta koja je posljednjih sedmica zahvatila više od 20 gradova u više od desetak provincija, uključujući glavni grad Peking i poplave pogođene Zhengzhou Milioni ljudi bili su zatvoreni u svojim domovima zemlja pokušava masovnim testiranjem i ograničenjima putovanja suzbiti najveću epidemiju koronavirusa u nekoliko mjeseci.

Slučajevi Wuhana, uključujući sedam prijavljenih u ponedjeljak otkrivenih među gradskim radnicima migrantima, prvi su lokalni prijenosi u gradu otkad je u njemu zabilježena prva velika epidemija Covid-19 na svijetu 2020.

U januaru prošle godine grad je stavljen pod strogu blokadu koja je trajala 76 dana. Ograničenja za Wuhan i njegovu populaciju alarmirala su svijet, ali kada se virus proširio, ubrzo su ih mnoge zemlje replicirale kao ključnu mjeru za odgovor na izbijanje epidemije.

PROČITAJTE VIŠE: U Wuhanu se nakon godinu ponovo pojavio koronavirus

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori