Tajanstveni objekt pronađen u središtu galaksije emituje rijedak radio signal: ‘Nikada nismo vidjeli ništa slično’

Tajanstveni radio signali

Tajanstveni radio signali koji dolaze iz izvora koji se naglo uključuje i isključuje "rastući 100 puta svjetlije i sve tanje s vremenom" u središtu naše galaksije zbunili su astronome.

Umjetničko tumačenje rijetkog radijskog signala s misterioznog objekta u blizini središta Mliječne staze.  Ovaj radio signal je visoko polariziran i stoga je izuzetno rijedak - Ilustracija Sebastian Zentilomo/Univerzitet u Sydneyu© Ilustracija Sebastian Zentilomo/Univerzitet u Sydneyu

Umjetničko tumačenje rijetkog radijskog signala s misterioznog objekta u blizini središta Mliječne staze. Ovaj radio signal je visoko polariziran i stoga je izuzetno rijedak

- Ilustracija Sebastian Zentilomo/Univerzitet u Sydneyu

Čudan izvor od prošle godine prate naučnici sa Univerziteta u Sydneyu i Univerziteta Wisconsin-Milwaukee, koji su svoje nalaze zabilježili u istraživanju objavljenom u utorak u The Astrophysical Journal .

Međutim, nikakvi konačni odgovori o prirodi izvora nisu došli iz intenzivnog istraživanja koje je navelo naučnike da skaču po teleskopima širom svijeta.

"Početkom 2020. godine otkrili smo neobičan radio signal koji dolazi iz središta naše galaksije", napisali su Ziteng Wang i Tara Murphy sa Univerziteta u Sydneyu i David Kaplan sa Univerziteta Wisconsin-Milwaukee u članku za The Conversation .

"Signal je trepnuo i gasio se, postajući 100 puta svjetliji i sve tanje s vremenom", napisali su.

Naučnici su takođe rekli da se uzorci radio talasa ne uklapaju u bilo koju trenutnu klasifikaciju radio izvora iz svemira.

"Nikada nismo vidjeli ništa slično", rekao je gospodin Wang, doktorand i vodeći autor studije, u saopćenju za javnost.

Naučnici su rekli da nepoznata priroda izvora i radio talasi znače da bi ovaj čudni objekt mogao biti samo „nova klasa zvjezdanih objekata“.

"Nikada nismo vidjeli ništa slično" 👀 #USYD astronomi su otkrili neobične signale koji dolaze iz #Mliječni putcentar koji nije odgovarao trenutno razumljivim obrascima varijabilnog radio izvora i mogao bi predložiti novu klasu #Stellar objekat 🌌

- Univerzitet u Sydneyu (@Sydney_Uni) 12. oktobra 2021

Objekti u svemiru su obično stabilni s obzirom na ljudske vremenske razmjere, objasnili su naučnici.

Dakle, kada se uoče objekti koji se mijenjaju, nazvani varijablama, i oni koji se pojavljuju ili nestaju, nazvani tranzijentni, oni postaju izvor interesa za astronome.

Misteriozni radio signal koji je emitovao izvor imao je "vrlo visoku polarizaciju", nešto izuzetno rijetko, tvrde naučnici.

Visoka polarizacija znači da je svjetlost signala oscilirala samo u jednom smjeru, ali se sam smjer rotirao s vremenom.

Naučnici su svoja zapažanja prenijeli sa australijskog teleskopa kvadratnog kilometraža (ASKAP) u zapadnoj Australiji na druge teleskope širom svijeta.

Ubrzo se uključio međunarodni tim, uključujući naučnike iz australijske nacionalne naučne agencije CSIRO, Njemačke, SAD -a, Kanade, Južne Afrike, Španije i Francuske.

Vrlo je promjenjiv, emituje radio talase nedeljama, a zatim nestaje u brzim vremenskim okvirima. Signal je također visoko polariziran - to jest, orijentacija oscilacije elektromagnetskog vala je uvijena, linearno i kružno. 2/2

- Erika 🔭 (@_AstroErika) 13. oktobra 2021

Dok je izvor signala otkriven s teleskopa ASKAP, naučnici su jedan od najosjetljivijih, MeerKAT, koji se nalazi u Južnoafričkoj radio astronomskoj opservatoriji, obučili prema objektu i otkrili da je nestao u jednom danu.

Objekat je dobio ime ASKAP J173608.2-321635, po koordinatama koje su naučnici uspjeli locirati.

“Gledajući prema centru galaksije, pronašli smo ASKAP J173608.2-321635, nazvan po njegovim koordinatama. Ovaj objekt je bio jedinstven po tome što je počeo nevidljiv, postao je svijetao, izblijedio i zatim se ponovo pojavio. Ovo ponašanje je bilo izvanredno ”, rekao je profesor Murphy.

Naučnici su otkrili šest radio signala s izvora u rasponu od devet mjeseci, nakon čega je objekt lociran s MeerKAT -a.

"Na sreću, signal se vratio, ali otkrili smo da je ponašanje izvora dramatično drugačije - izvor je nestao u jednom danu, iako je u našim prethodnim zapažanjima ASKAP -a trajao sedmicama", rekla je.

Čudni radio talasi izlaze iz pravca galaktičkog centra

Od Areciba sam naučio da nikada ne mogu reći da je radio signal čudan, misteriozan ili nepoznat jer se prevodi u vanzemaljce. Većina ljudi povezuje radio samo s tehnologijom.

- Prof. Abel Méndez (@ProfAbelMendez) 13. oktobra 2021

Naučnici su se udaljili od nekih mogućnosti prirode objekta, uključujući pulsar (ostatak eksplodirane zvijezde) ili zvijezdu crvenog patuljka.

Oba ova objekta imaju polarizovane radio izvore, ali nijedan ne odgovara misterioznoj prirodi objekta blizu centra galaksije.

“Prvo smo mislili da bi to mogao biti pulsar - vrlo gusta vrsta rotirajuće mrtve zvijezde - ili pak vrsta zvijezde koja emitira ogromne solarne baklje. Ali signali iz ovog novog izvora ne odgovaraju onome što očekujemo od ove vrste nebeskih objekata ”, rekao je gospodin Wang.

Naučnici će se sada osloniti na transkontinentalni radio teleskop Square Kilometer Array, koji će "svakodnevno praviti osjetljive karte neba" kako bi otkrili šta je zapravo misteriozni trepćući objekt, prema riječima gospodina Wanga. "Očekujemo da će nam moć ovog teleskopa pomoći da riješimo misterije poput ovog najnovijeg otkrića, ali će također otvoriti ogromne nove dijelove kosmosa za istraživanje u radijskom spektru", dodao je.

PROČITAJTE VIŠE: NASA će namjerno izazvati sudar letjelice i asteroida

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)