Na pisti sarajevskog aerodroma po prvi put održana utrka Runway Night Run

Petokilometarska noćna trka na pisti Međunarodnog aerodroma Sarajevo, pod nazivom “Runway Night Run”, u organizaciji Udruženja Marathon Sarajevo i Međunarodnog aerodroma Sarajevo, održana je sinoć 18.08.2021.

Uz reflektore, vodeni pozdrav, vrhunskog DJ -a u fun zoni, svi prisutni doživjeli su jedinstveno sportsko iskustvo na prvoj utrci ovakvog tipa u BiH.

Oficijelni dio programa počeo je u 22.00 sati, a sam početak trke tačno u ponoć .

Aerodromska trka privlači pažnju brojnih trkača i rekreativaca, jer je prva trka ovakvog tipa u BiH, te se trči na ravnoj stazi/pisti.

U utrci "Runway Night Run", učestvovalo je preko 650 profesionalaca i rekreativaca.

Prvo mjesto utrke na pet kilometara u muškoj kategoriji osvojio je Alija Imamović, na drugom se našao Samir Halilović, a treću poziciju je zauzeo Berin Mušanović.

Kada je u pitanju ženska kategorija, također na dionici od 5 kilometara, prvo mjesto zauzela je Amela Trožić, druga je bila Alma Alijagić, a treće mjesto osvojila je Iryna Aniechkina- Janjić.

Po prvi put u historiji grada Sarajevo, trkači su imali priliku trčati na uzletnoj - sletnoj pisti Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a nakon toga organizatoru su pripremili i After Run Party koji je predvodio dobro poznati DJ Mahir Beathouse.

Trku, koja je započela tačno u ponoć, otvorio je ambasador Johann Sattler, šef delegacije Evropske unije u BiH, a sam početak trke bio je označen vodenim pozdravom.

U svom obraćanju, Sattler je naglasio da EU delegacija u BiH podržava ideju zdravog načina življenja i da mu je drago vidjeti ovako veliki broj ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Evrope i svijeta koji zaista žive izreku "u zdravom tijelu zdrav duh".

Za organizaciju ovakvog događaja neophodna je bila podrška Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a uprava aerodroma je istakla da je ovo je događaj putem koje se poslala pozitivna slika ne samo sa aerodroma Sarajevo već i iz glavnog grada i cijele Bosne i Hercegovine.

Foto: klix.ba

"Organizacija događaja je bila izuzetno zahtjevna osobito zbog naglašenog sigurnosnog aspekta ali se na kraju može konstatovati da je manifestacija protekla u najboljem mogućem redu. Uz čestitke svim učesnicima i poruka da će Međunarodni aerodrom Sarajevo kao društveno odgovorna kompanija i dalje nastaviti podržavati ovakve i slične sportske i rekreativno-zabavne sadržaje", kazali su.

Udruženje, zajedno sa Međunarodnim aerodromom Sarajevo, Runway Night Run trkom u svijet je poslalo još jednu lijepu sliku Sarajeva i opet ga svrstalo u porodicu evropskih i svjetskih metropola, a sada su već uveliko u pripremama za nadolazeće aktivnosti. U vezi sa narednim planovima, iz Udruženja kažu:

“U toku je organizacija Vivia Run Festa Sarajevo, festivala trčanja, zabave i druženja koje će trajati od 17. do 19. septembra, a sastoji se od ukupno 5 trka. Pozivamo sve zainteresovane da redovno prate objave na našim društvenim mrežama jer smo sigurni da će svatko moći pronaći nešto što bi mu moglo biti zanimljivo bez obzira na to koliko ima godina i da li se aktivno bavi trčanjem. Jedino što vam treba je malo sportskog duha i želja za dobrom zabavom", naveli su.

U regionu, kao na primjer u Zagrebu i Beogradu na njihovim aerodromima, već su održavane ovakve manifestacije.

Pročitajte više: Sanjin Memić započeo biciklistički maraton iz Mostara ka Srebrenici

Pratite nas na Facebook akter.ba

AJK

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)