Kako da iskoristite LIMUN u svom domaćinstvu?

cleaning-with-lemons-1900459-Hero-03-6ac7dee18a214aafa39f4cae60d12b8d
FOTO: The Spruce / Ana Cadena

Limun je, poput sirćeta , odlično sredstvo za čišćenje. Kiselina u limunu je antibakterijska i antiseptička i djeluje kao prirodno izbjeljivač. Citrusni miris limuna osvježava i okrepljuje. Ulja u kori također mogu pomoći u čišćenju i sjaju. Dodajte malo soli i možete baciti mnoge jake proizvode na bazi hemikalija u svoju kantu za smeće.

Treba imati na umu samo jedno upozorenje. Iako limun i limunov sok mogu odlično obaviti mnoge kućanske poslove, to nije sredstvo za dezinfekciju. Drugim riječima, nije dobra zamjena za izbjeljivač ili slićne proizvode kada zapravo pokušavate ukloniti opasne mikrobe s površina za kuhanje.

Ako planirate koristiti limunov sok, ali vam ne treba svježe voće, razmislite o kupovini velikih količina limunovog soka iz koncentrata u lokalnoj prodavnici. Ako ipak odlučite da su vam potreban cijeli limuni, često ih možete kupiti na svakoj pijaci. Upamtite: ne jedete ih, a nekoliko smeđih mrlja neće umanjiti njihovu moć čišćenja.

Kako očistiti limunom

Limun ima nevjerojatan spektar kućne upotrebe. Evo samo nekoliko njih!

Očistite  lonce i tave sa bakarnim dnom: Lonce i tave sa bakarnim dnom očistite limunovim sokom. Bakarna tijela također mogu imati koristi od čišćenja sokom od limuna. Limun prepolovite i umočite ga u malo soli, a zatim očistite posuđe od bakra. Ova ista mješavina limunovog soka i soli, usput, može se koristiti i u aparatima za kafu, mikrovalnim pećnicama i posudama za čuvanje hrane.

Dodajte mješavinu sirćetu:  Sirće može biti odličan sastojak za čišćenje , ali mnogi ljudi ne vole njegov miris. Dodavanje limunovog soka u sirće prilikom čišćenja može pomoći neutralizirati miris.

Odvodi:  Kora limuna može se samljeti kako bi se osvježio odvod. Topla voda sa malo limuna izlivenog u odvod u potpunosti će ga osvježiti.

Izbjeljivanje:  Sok od limuna djeluje kao prirodno sredstvo za izbjeljivanje. Stavite limunov sok na bijelu posteljinu i odjeću i ostavite ih da se osuše na suncu. Mrlje će biti uklonjene.

Čišćenje stakla:  Sa ili bez sirćeta, limun je prilično dobro sredstvo za čišćenje stakla. Ako ipak odlučite dodati sirće u otopinu, ugodan miris limuna probija ne baš tako ugodan miris sirćeta.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori