Na današnji dan penzionisao se legendarni Kareem Abdul-Jabbar

Kareem Abdul-Jabbar je vodeći strijelac NBA lige svih vremena. Mnoge titule je osvojio tokom svoje dvadesetogodišnje karijere. Na današnji dan penzionisao se i završio svoju košarkašku karijeru, ali je i ušao u historiju.

Tko je Kareem Abdul-Jabbar?

Dominantni košarkaš, Kareem Abdul-Jabbar, regrutiran je za nastup u UCLA-i i vodio je Bruins do tri naslova prvaka države. Njegova se dominacija nastavila u NBA-u, prvo za Milwaukee Bucks, a kasnije i za Los Angeles Lakers. Abdul-Jabbar je osvojio i šest MVP nagrada, a završio je kao najbolji strijelac lige. Penzionisao se 1989. godine. Smatra se jednim od najvećih igrača u historiji NBA-a, a njegov talent slavio se već u srednjoj školi.

Statistika

Kad se Abdul-Jabbar povukao 1989. godine, bio je vodeći strijelac svih vremena NBA. Imao je 38.387 bodova, i postao prvi NBA igrač koji je igrao 20 sezona. Ukupno je u karijeri postigao 17.440 skokova, 3.189 blokada i 1.560 utakmica.

Također je srušio rekorde postigavši najveći broj koševa, blokirao najviše udaraca i osvojio najviše MVP naslova 1989. godine.

LOS ANGELES, Californija: Bivši NBA igrač Kareem Abdul-Jabbar govori na bini tokom ESPYS-a 2016. u Microsoft Theatreu
(Photo by Kevin Winter/Getty Images)

Život nakon igranja i penzionisanja

Nakon penzionisanja Abdul-Jabbar nije previše zalutao od igre koju voli, radeći za New York Knicks i Los Angeles Lakers. Čak je godinu dana proveo kao trener u rezervatu White Mountain Apache u Arizoni. Ovo iskustvo je zabilježio u knjizi „Sezona o rezervaciji“ iz 2000. godine . Ovo nije jedina knjiga koju je Abdul-Jabbar napisao. Radio je također kao javni govornik i glasnogovornik, a 1995. godine izabran je za Memorijalnu košarkašku kuću slavnih „Naismith“.

Napisao je nekoliko drugih knjiga, uključujući 2007. O ramenima divova , o renesansi Harlema. Abdul-Jabbar je također radio kao javni govornik i glasnogovornik nekoliko proizvoda. 1995. Abdul-Jabbar je izabran u Memorijalnu košarkašku kuću slavnih Naismith.

Abdul-Jabbar je 2016. godine imenovan za dobitnika predsjedničke medalje slobode. Ovu nagradu lično mu je uručio tadašnji predsjednik Barack  Obama.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori