Muhamed Ali odnio historijsku pobjedu na današnji dan

Na današnji dan 1964. godine Muhamed Ali, rođen kao Kasijus Marselus Klej mlađi šokirao je svijet. Uspio je pobijediti tadašnjeg šampiona teške kategorije Čarlsa Soni Listona. Tada je Muhamed imao samo 22 godine, a stvorio je historiju. Borba se održala u Miamiju na Floridi i borili su se za naslov prvaka u teškoj kategoriji.

Linston je bio svjetski prvak u teškoj kategoriji, srušivši bivšeg prvaka Floyda Pattersona nokautom u prvoj rundi.

Linston je definitivno bio najstrašniji borac svog vremena. Mnogi ga nisu htjeli upoznati u ringu. Svoj „boksaški zanat“ ispekao je u državnom zatvoru dok je služio kaznu za oružanu pljačku.

S druge strane, Muhamed Ali je bio brzi 22-godišnjak koji je uživao svu pažnju.

Poznat kao „Louisville Lip“, osvojio je zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu u Italiji. Imao je sjajnje brzine ruku i nogu i munjevite reflekse. Iako je Ali bio spreman za borbu, mnogima se činilo jasnim da neće biti pobjednik protiv zastrašujućeg Linstona, koji je u svakom pogledu djelovao kompletniji boksač.

Prvak u teškoj kategoriji Muhammad Ali stoji nad palim izazivačem Sonnyem Listonom, vičući i gestikulirajući ubrzo nakon što je Listona oborio. Izvor: nbcnews.com

Linston je bio samouvjeren i minimalno je trenirao za borbu.

Bio je uvjeren da će se Muhameda riješiti već u prve dvije runde. Pokušao je brzim nokautom da savlada Alija, ali on je vio prebrz da bi ga uhvatio. Do 7. runde, Linston je bio toliko iscrpljen, povrijedio je rame i zadobio posjekotinu ispod oka. Linston je odbio da nastavi borbu, što je dovelo do toga da je Ali proglašen svjetskim boksačkim prvakom u teškoj kategoriji.

Zanimljiva je činjenica kako je Muhamed započeo svoju karijeru. Kada je imao svega 12 godina otišao je sa drugarom na utakmicu. Njegov bicikl ostao je ispred i biva ukraden. Ali je ljut otišao u podrum Columvia Auditoriuma kako bi prijavio zločin policajcu. Na dužnosti se tada nalazio Joe Martin, koji je također bio trener boksa u teretani Columbia. Ali je htio pretući osobu koja mu je ukrala bicikl.Od Martina je dobio savjet da bi prvo trebao da se nauči boriti. Nekoliko dana kasnije, Ali je počeo trenirati u Martinovoj teretani.

Od samog početka, svoje treninge Muhamed je shvatao ozbiljno. Trenirao je šest dana sedmično. Tokom školskih dana budio bi se ranim jutarnjim satima kako bi išao na trčanje, a navečer bi vježbao u teretani.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori