Čamparina poruka za SDA: Pokrenite moju smjenu, ali prestanite trgovati pozicijama

Federalni ministar policije Aljoša Čampara je prokomentarisao najave o konačnoj uspostavi Vlade Federacije BiH, što bi u konačnici dovelo vjerovatno i do njegove smjene. Direktno je pozvao SDA da ga smijene, ali uz žestoku kritiku da trguju pozicijama.

"Pozivam SDA da konačno prestane trgovati pozicijama. Oni ponovo danima agresivno i manipulativno pokušavaju u javnom prostoru opravdati svoju tajnu trgovinu pozicijom FUP-a. Od svih načina da vodite svoju politiku izabrali ste najgori mogući. Krenuli ste od općina, preko kantona, pa evo u svojim trgovinama došli i do Federacije", rekao je on.

On tvrdi da SDA iza zatvorenih vrata HDZ-u nudi poziciju direktora FUP-a u zamjenu za njegovu smjenu.

"Prihvatam i razumijem vašu silnu želju da me smijenite, no ne znam zašto trgujete time, kada za tim nema potrebe. Pokrenite moju smjenu. Procedura je vrlo jednostavna, pogotovo ako imamo u vidu dvodecenijsku ljubav koja vlada između SDA i HDZ-a. Premijer (SDA) pokrene proceduru smjene, predsjednik FBiH (HDZ) je prihvati i vaš problem je riješen. Ovako pokazujete hronično odsustvo elementarnog poznavanja zakonskih procedura i načina na koji funkcionira FBiH", rekao je.

Svoj komenar je dao i na nedavni sastanak lidera SDA i HDZ-a.

"Najiskrenije se nadam i da će dogovor s posljednjeg sastanka SDA i HDZ-a o tome da ćemo za mjesec imati novu federalnu vladu, a za dva riješena sva kadrovska pitanja, biti ispoštovan i da neće doživjeti sudbinu brojnih prethodnih dogovora. Pozivam ministre iz SDA da ukoliko u dva mjeseca ne bude realizovan dogovor i najave koje smo dobili od HDZ-a i SDA, svi zajedno glasamo protiv liste Nezavisnog odbora i omogućimo raspisivanje novog konkursa, ukoliko do tada ne imenujete novog ministra unutrašnjih poslova, a pozivam medije i javnost da zajedno pratimo realizaciju datih obećanja", kazao je.

Na kraju poručio im je: "Zadržite mrvu dostojanstva koja vam je ostala i prestanite se u javnosti predstavljati kao jedini zaštitnici bošnjačkih interesa. Zadržite i mrvu dosljednosti u priči o vladavini prava i vladavini zakona. Vi morate konačno naučiti da se zakon mora poštovati i da nema niko iznad toga. Ja ću ga poštovati" rekao je Čampara.

On poziva SDA da pokaže "da se može biti i transparentan i iskren, da se mogu ispoštovati zakonom propisane procedure i istovremeno zauzeti i stav o direktoru FUP-a na način da se zaštite interesi bošnjačkog naroda".

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)