MUPZDK: U policijskoj akciji “Mreža IV” uhapšeno 30 osoba

MUPZDK - U policijskoj akciji "Mreža IV" uhapšeno 30 osoba na području tri kantona
Foto FENA/Vehid Begunić

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa kolegama iz Uprave policije MUP-a Srednjebosanskog kantona i Uprave policije MUP-a Federacije Bosne i Hercegovine te pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK, provela je danas nastavak opsežne akciju kodnog imena „Mreža IV“ te tom prilikom slobode lišila 30 osoba, kazao je danas na pres-konferenciji policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut.

On je najavio kako će uskoro biti raspisana „operativna potraga za dvije ili tri osobe" te da će i to brzo riješeno. Akcija je, napominje, usmjerena na hapšenje osumnjičenih za izvršenje krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom droga te nedozvoljenim držanjem oružja i municije. U provedbi je bilo angažirano oko 300 policijskih službenika iz te tri policijske agencije.

- Akciju ocjenjujemo uspješnom. Protekla je bez ikakvih problema. Nemamo povrijeđenih - kako policijskih službenika, tako ni osoba prema kojima smo primjenjivali zakonska ovlaštenja i naredbe nadležnih sudova. Izvršeno je ukupno 32 pretresa, a lišili smo slobode 30 osoba - 24 u Zenici, u SBK četiri i u Sarajevu dvije osobe - istakao je komesar Šut.

Podvukao je kako je dobra, profesionalna i saradnja puna povjerenja, rezultirala dobrim rezultatima. Podršku je, kaže, cijelo vrijeme pružala i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.  

- Jutrošnjim pretresom i akcijom, pronašli smo oko pola kilograma spida, 1.200 grama marihuane, tragove ostalih droga, osam vaga i osam drobilica, pištolj, četiri ručne bombe, 35 mobilnih aparata, opremu za pakovanje droge i novac te ostale dokaze koji će se koristiti u daljnjem krivičnom postupku - dodao je Šut.

S obzirom na to da su i u toku prikupljanja dokaza za ovu akciju, kaže Šut, provodili i pojedinačne akcije, ukupno su oduzeli 1600 grama spida, oko 2.100 grama marihuane, 1.100 ml heptanona koji se koristi za proizvodnju droge, tablete ekstazija, 15 komada vagi, osam drobilica, 35 mobilnih aparata.

- U razmjeni podataka i zajednikim aktivnostima, sa SBK, postignuti su i ponajveći rezultati. Naše kolege iz SBK su napravile rezultat u uzimanju velikih količina opojnih droga - istakao je Šut.

Načelnik Sektora kriminalističke policije SBK Rusmir Prohan istakao je dobru i kontinuiranu saradnju policijskih agencija, a kruna tih aktivnosti su „impozantne količine droge koje su zaplijenili“.

- Prije 20-ak dana na području Busovače zaplijenjeno je sedam kilograma opojne droge spid, a prije pet dana, tačnije u nedjelju, zaplijenjeno je dodatnih 15 kilograma spida. To su količine čija se vrijednost procjenjuje na oko pola miliona KM. Tako, kada se imaju u vidu te cifre, onda se zaista može reći da je akcija uspjela - istakao je Prohan.

Uspjeh akcije, podvlači Prohan, zasnovan je na dobro saradnji i informacijama koje su kolege iz ZDK-a podijelile s njima te da je bila dobra koordinacija i vrijeme za poduzimanje akcije.

Kantonalni tužilac Adis Husić najavio je kako će to tužilaštvo, nakon što su zaprimili izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, u narednom periodu nastaviti istragu na, u cjelosti, razotkrivanju ovih krivičnih djela, prikupljanju dokaza...

- Prevashodno će, u narednih nekoliko sati, raditi na prijedlogu za određivanja pritvora protiv određenih osoba. To su osobe koje se kontinuirano bave prometom narkotika, koje su ranije osuđivane... Tako da ćemo, u pogledu njih, predložiti nadležnom sudu prijedlog za određivanje pritvora - najavio je Husić, koji je napomenuo kako je u akciji uključeno više tužilaca KT ZDK.

Zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman napomenuo je kako je priprema za akciju trajala više od šest mjeseci te da je rezultirala uspjehom, za koji je zahvalio pripadnicima MUP-a ZDK i komesaru Semiru Šutu te MUP-a SBK i komesaru Faiku Adiloviću, kao i pripadnicima FUP-a, koji su „posao iznijeli i priveli kraju bez ijednog incidenta“.

- Ovakve se akcije trebaju da se prenesu na područje cijele FBiH, jer samo zajednički možemo da uspijemo i da postignemo ovakve i još bolje rezultate. Ovo je bila odlična saradnja naših policijskih agencija i građanima FBiH možemo poručiti da se imaju na koga osloniti i da ćemo sve učiniti da zaštitimo naše građane i njihovu imovinu na području FBiH - poručio je Koroman.

Podsjetio je kako je nosilac aktivnosti bio MUP ZDK-a te da su oni pomogli koliko smo mogli.

Izvor: FENA

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)