Mostarka dobila prestižnu nagradu za stanična i biomolekularna istraživanja

Mostarka dobila prestižnu nagradu za stanična i biomolekularna istraživanja
Foto Fena/University of Toronto

Postdoktorska istraživačica Mostarka Marina Musa nagrađena je Charles H. stipendijom za 2021. godinu.

 Kako se navodi u obrazloženju, stipendijom, odnosno prestižnom godišnjom nagradom odaje se priznanje izvanrednom postdoktorskom kandidatu na Sveučilištu u Torontu, Donnelly Center za stanična i biomolekularna društveno korisna istraživanja.

 Stipendija, koju je dodijelila Charles H. Best fondacija, uručuje se u znak sjećanja na tog američko-kanadskog znanstvenika, jednog od suotkrivača inzulina.

 Musa se pridružila laboratoriju Andyja Frasera, profesora molekularne genetike u Donnelly Centeru, kako bi proučavala metabolizam parazita koji inficira crijeva oko milijarde ljudi širom svijeta, uglavnom u siromašnim zemljama gdje imaju dugotrajne učinke na razvoj zdravlja. U međuvremenu, sve veća rezistencija parazita na postojeće lijekove znači da su hitno potrebni novi.

 Musa istražuje kako bakterije u crijevima ili mikrobiom doprinose infekciji. Njezin je cilj identificirati spojeve koje proizvode bakterije koje su ključne za opstanak parazita unutar crijeva domaćina.

"Ono što proučavamo u biti je biološka zagonetka s domaćinom, parazitom i mikrobiomom koji utječu jedni na druge", kazala je Musa.

Dodala je kako postoji mnogo varijabilnosti i nesigurnosti, a ovo je veliko ohrabrenje za nastavak istraživanja.

 "Jako sam uzbuđena kad vidim kamo nas ovaj projekt vodi u budućnosti", navela je.

Mostarka dobila prestižnu nagradu

Izvor: FENA

Pročitaj više: STEFAN UNIĆ O DIJABETESU: „Reagujte odmah, ja sam imao 22 godine kada sam dobio šećernu bolest“!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori