Most na Neretvi na ljeto u punom sjaju

Vrijednost projekta 1.074.000 maraka
Most koji se nalazi na lokalitetu Muzeja “Bitka za ranjenike” trebao je biti završen prije šest mjeseci a rok je, kaže voditeljica radova, probijen zbog nekih neusaglašenosti između glavnog izvedbenog projekta i revizije projekta “koja traje malo duže”

Vrijednost projekta 1.074.000 maraka

Zbog tehničkih razloga i manjih zastoja izazvanih pandemijom, rekonstrukcija porušenog mosta na Neretvi u Jablanici još uvijek nije završena. Prema najavama izvođača radova, sve bi moglo biti gotovo u julu.

Iz HP Investinga, koji izvodi radove, ističu kako se trenutno izvodi sanacija lijeve kose rešetke, a radi se pjeskarenje i antikorozivna zaštita.

  • Što se tiče nove konstrukcije mosta ona je kompletna proizvedena u radionici i dopremljena na gradilište. Sada bi uslijedila njena montaža na oslonce na lijevoj i desnoj obali. U međuvremenu smo izradili izvedbeni projekt koji je na reviziji. Ta revizija traje već par mjeseci i ja se nadam da bi uskoro trebali dobiti pozitivan izvještaj revidenta – naglasila je voditeljica radova, predstavnica firme HP Investing, Merima Kadrić Kovačević.

Kada se to dogodi, kaže voditeljica radova, krenut će se u montažu novog pješačkog mosta.

  • Ukoliko bi to bilo uskoro, prema našim planovima radovi bi mogli biti gotovi u julu. Trebali bi čekati malo niži vodostaj pogodan za montažu i to je nekakav okvirni plan – naglasila je Kovačević.

Most koji se nalazi na lokalitetu Muzeja “Bitka za ranjenike” trebao je biti završen prije šest mjeseci. Rok je, kaže voditeljica radova, probijen zbog nekih neusaglašenosti između glavnog izvedbenog projekta i revizije projekta “koja traje malo duže”.

  • Most je trebao biti gotov prije više od pola godine. Međutim poteškoće s kojima smo se susreli uglavnom su tipa nekakvih nedostataka u projektnoj dokumentaciji koji se uvide tek u fazi izvođenja. Npr. izbora antikorozivne zaštite pa do načina oslanjanja mosta, a bez zvaničnog rješenja tih stvari ne može se dalje nastaviti – pojasnila je Kovačević.

Iz Općine Jablanica ranije su naveli kako je riječ o projektu koji je od strateškog interesa za ovu općinu. Posebno za razvoj turizma.

Finansijer projekta je JP Elektroprivreda BiH, investitor Općina Jablanica, a njegova vrijednost je 1.074 000 maraka.

Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici predstavlja spomen – kompleks vezan za obilježavanje Bitke na Neretvi. Otvoren je 12. novembra 1978. godine povodom obilježavanja 35-e godišnjice te bitke, piše Fena.

Kompleks u Jablanici izgrađen je na mjestu gdje se desio ključni trenutak operacije. Sudbonosni prelaz preko rijeke Neretve i spas ranjenika i bolesnika.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2009. godine Historijsko područje – memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine

Pročitaj više: Mostar dobija besplatne male biblioteke povodom Svjetskog dana knjige

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori