Mogu li serumi sa vitaminom C iritirati osjetljivu kožu?

YULIA REZNIKOVGETTY IMAGES
YULIA REZNIKOVGETTY IMAGES

Šta je zapravo vitamin C? Njegove blagodati za kožu su ogromne - antioksidans koji može posvijetliti hiperpigmentaciju, umanjiti fine linije i pojačati sjaj, slično svježini koju osjetite nakon što popijete čašu svježe iscijeđenog soka od naranče.

Međutim, s odličnim sastojcima za njegu kože dolazi velika odgovornost i ne govorimo samo o tome kako neke formule vitamina C mogu biti manje moćne od drugih.

Za one s osjetljivom, reaktivnom kožom, određeni oblici vitamina C mogu biti šokantno nadražujući, što dovodi do suhoće, ljuštenja i crvenila.

Ali ne biste smjeli unositi vitamin C u serume ili hidratantne kreme odmah nakon što ste to pročitali.

Prema osnivačici Klur Lesley Thornton, sve se svodi na nauku koja se događa na vašem licu tokom vaše rutine njege kože.

ZAŠTO NEKI VITAMIN C SERUMI NADRAŽUJU?


„Ovdje je uključeno puno hemije; postoji pH formule, pH kože i odnos između njih dvoje ”, objašnjava Thornton. „Oblik vitamina C koji najvjerovatnije izaziva iritaciju kod osoba s osjetljivom kožom je L-askorbinska kiselina (L-AA).

Da bi L-AA bio stabilan u vodi, mora biti formuliran na vrlo niskom pH.

Ovaj izuzetno kiseli pH nudi maksimalnu stabilnost formule, ali ograničenu kompatibilnost kože; čime se poboljšavaju njegova svojstva pilinga i slabljenje funkcije barijere, zbog čega se mnogi osjetljivi tipovi kože mogu oljuštiti, pocrveniti i imati druge neželjene reakcije. "

KAKO MOŽETE SPRIJEČITI RAZIRAVANJE?

Ovo zvuči jednostavno, ali ove važne dijelove slagalice za lice u najkraćem roku možemo umanjiti za savršenu sliku kože. I ne škodi ako u svoju rutinu nježno unesete bilo koji proizvod sa vitaminom C, tretirajući ga kao moćan sastojak kakav jeste. „Moguće je započeti s nižom koncentracijom vitamina C i krenuti prema gore“, kaže dermatologica iz SkinCeuticals-a dr. Kim Nichols.

„Preporučujem ljudima da počnu sa serumom koji ima nižu koncentraciju vitamina C, poput 10 posto, a zatim s vremenom povećaju na 15 do 20 posto seruma kako se njihova koža navikne.

Pored toga, kada uvodite bilo koji novi proizvod za njegu kože u svoju rutinu, uvijek je najbolje započeti polako radeći test flastera ili nanoseći dva do tri puta tjedno.

Vrijedno je pročitati različite vrste vitamina C ako L-AA ne djeluje na vašu kožu. Thornton predlaže natrijum askorbil fosfat ili tetraheksildecil askorbat, dok Nichols i Thornton preporučuju magnezijum askorbil fosfat za osjetljivu kožu.
Thornton napominje da je magnezijum askorbil fosfat i dalje vrlo stabilan u vodi - „što stvara elegantnije formulacije, bez ljepljivih sastojaka“ - dok je relativno slab derivat.

"Međutim, studije pokazuju da i dalje nudi prednosti L-AA u povećanju kolagena i održiva je opcija za nekoga ko je zainteresiran za istraživanje derivata i nježnih alternativa vitaminu C", nastavlja ona.

ZAŠTO JE MOJA KOŽA VIŠE SKLONA IRITACIJAMA?


Posljednja velika stvar koju ovdje treba zapamtiti jest da nemaju svi osjetljivu kožu i da će naići na ove probleme. Thornton ističe tri potencijalna razloga zbog kojih koža može iskusiti iritaciju vitamina C: ovdje bi mogla biti prisutna slaba kožna barijera, vaša koža možda neće biti u stanju podnijeti ekstremne promjene nivoa pH ili možda neće moći ponovo prilagoditi nivo pH dovoljno brzo nakon nanošenja, narušavajući tako osetljivi sistem.

Pa, kako možete predvidjeti kako će vaša koža reagirati ili otkriti što uzrokuje crvenilo ili iritaciju? Pozovite prijatelja … dermatologa.

"Ako nađete da vam se koža iritira zbog nečega u vašoj rutini njege kože, najbolje je posjetiti dermatologa koji je certificirao vaš odbor i pomoći vam da suzite uzrok iritacije", dodaje Nichols. Na taj ćete način bolje razumjeti koja vrsta vitamina C najbolje djeluje na vašu kožu prije nego što se razmazite bilo kojom luksuznom formulom.

PROČITAJTE VIŠE: Kako ukloniti mrtvu kožu sa stopala?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori