Hasanović: Presuda Mladiću, iako individualna, mnogo je više od toga

Presuda Mladiću, iako individualna, mnogo je više od toga
Presuda Mladiću, iako individualna, mnogo je više od toga

Presuda Ratku Mladiću, iako individualna, mnogo je više od toga. Presudit će se i zločinačkom projektu na čijem je bio čelu, zajedno sa Radovanom Karadžićem. Zauvijek će se donijeti pravni sud o udruženom zločinačkom poduhvatu koji je ima za cilj eliminirati Bošnjake sa lijeve obale Drine – izjavio je Feni, uoči sutrašnjeg izricanja konačne presude zločincu Ratku Mladiću, Srebreničanin Hasan Hasanović, koji je tokom genocida u tom gradu izgubio brata blizanca i oca.

Hasanović ističe da se nakon ovih pravosnažnih presuda i Radovanu Karadžiću, a sada i Ratku Mladiću, od međunarodne zajednice očekuje uklanjanje posljedica koji je taj udruženi zločinački poduhvat proizveo, posljedica koje se još uvijek mogu otkloniti.

-To nam i pravno i moralno duguju - smatra Hasanović, koji je kao devetnaestogodišnjak preživio genocid i o svim užasima srebreničke glogote pisao u svojoj knjizi koja je objavljena na engleskom jeziku.

Hasanović je kustos Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, i njegova želja je da se što više ljudi informira o genocidu. Mišljenja je da se treba širom svijeta govoriti o tome da se nikad i nikome ne dogodi ono što je Srebrenici.

Također, on je više puta imao priliku na univerzitetima u SAD-u govoriti o genocidu u Srebrenici.

Hasanović ove godine za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici priprema i poseban program.

- Mi smo preživjeli da širimo istinu. To je moj život. Veoma je bitno da održimo sjećanje živim. Ne mogu da shvatim da je Srebrenica u fokusu 11. jula, jer treba da bude u fokusu cijelu godinu. Ministarstvo obrazovanja treba da se uključi više i da se u školama posveti jedan dan u godini kao dan sjećanja na genocid u Srebrenici - potcrtao je Hasanović.

Izvor: FENA

Pročitaj više: Ratni zločinac Radovan Karadžić smješten u britanski zatvor sa silovateljima i pedofilima

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori