Minimalna plata u BiH trebala bi iznositi 1000 KM

Plate u BiH

Sindikalci pod hitno traže povećanje plata, a ekonomski stručnjaci ističu da minimalna plata treba biti 1000.

Većina građana živi na ivici egistencije, a plate, žale se, nikad manje. Mnogi preživljavaju od minimalca, daleko od prosječne plate, koja je dosegla cifru veću od 1.000 KM, a za koju ističu da je samo statistički podatak, prenosi Federalna televizija.

Mnogima je odlazak iz države jedino razumno rješenje. Ekonomski stručnjaci kažu da bi minimalna, a ne prosječna plata, trebala biti 1000 KM.

Njihovo mišljenja je da mlade treba zadržati, a ovo je jedan od načina.

Prijedlog je da se njima isplaćuje bruto plata, a da entiteti, odnosno budžeti subvencionišu ono što su doprinosi. Na taj način bi mladi ljudi, ipak, ostali ovdje, ne bi išli za poslom u inostranstvo i možda bi se na taj način pokrenuo ciklus zapošljavanja mladih ljudi”, ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Iz Saveza sindikata RS-a su kategorični – plate moraju biti povećane odmah i svima.

Ova inflacija, sve ono što radnici zarade, već davno je progutala. Dakle, jedini i najvažniji zahtjev je povećati plate. Sva prava za koja se se Savez sindikata izborio kroz izmjene Zakona o radu moraju biti primijenjena za sve radnike i u javnom i u realnom sektoru”, poručuje Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a.

U prva četiri mjeseca ove godine prihodi od indirektnih poreza veći su za 538 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, podatak je Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Građani nikad siromašniji, a budžet Bosne i Hercegovine nikad puniji. (GPmaljevac)

Pročitajte više: Holandija i inflacija: Plate i dalje rastu, a mi kupujemo manje za svoj novac

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori