MILETIĆ: AKO STE SILOM DOVELI DODIKA NA VLAST, NA ISTI NAČIN GA I ODVEDITE!

PISAO SCHMIDTU

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, Zlatko Miletić, je uputio pismo Visokom predstavniku u BiH, Christianu Schmidtu, u kojem je izrazio svoju zabrinutost zbog aktuelne ustavne krize u zemlji.

U svom pismu, Miletić je tražio od Schmidta da intervenira i zaštiti Ustav Bosne i Hercegovine, kao i Opći mirovni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini.

U pismu, Miletić je istaknuo da je ustavna kriza izazvana nedavnim jednostranim donošenjem “Zakona o neoprimjenivanju odluka Ustavnog suda” od strane RS. Ovaj zakon, prema Miletićevim riječima, predstavlja otvoreno kršenje ustava zemlje i ugrožava vladavinu prava i integritet Ustavnog suda.

Miletić je naglasio da je zaštita Ustava Bosne i Hercegovine od suštinske važnosti za očuvanje stabilnosti i napretka zemlje. Ustav, koji je rezultat dugotrajnih pregovora i kompromisa, osigurava ravnotežu između entiteta i stvara osnovu za funkcioniranje institucija BiH. Miletić je izrazio svoju duboku zabrinutost zbog toga što jedan entitet, Republika Srpska, ignoriše odluke Ustavnog suda i prelazi granice svojih ovlasti.

Zlatko Miletić u pismu navodi da je nosilac “svih ovih aktivnosti Milorad Dodik, aktuelni i predsjednik Republike Srpske”.

Dodik je, podsjeća on, “bio ljubimac međunarodne zajednice koji je tenkovima SFOR-a i uz asistenciju OHR-a doveden na silu na vlast u Republici Srpskoj”.

Zlatko Miletić podsjeća Visokog predstavnika da je Milorada Dodika u posljednjih pet godina osobno prijavljivao Tužiteljstvu BiH, “a posljednji put početkom ove godine u dva navrata” zbog negiranja počinjenog genocida u BiH.

Ako ste Milorada Dodika na silu doveli, ne znam zašto ga sada ne bi mogli i odvesti?! – upitao je Zlatko Miletić u svom pismu upućenom Christianu Schmidtu, visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti