Švedska: ponovo zapaljen Kur’an

Organizator dobio odobrenje policije

Švedska policija dozvolila je 37-godišnjem muškarcu da u srijedu organizuje paljenje Kur'ana ispred glavne džamije u Stockholmu.

Prema pisanju švedskih medija, ovaj "događaj" organizovao je Salwan Monika, muškarac koji je prije nekoliko godina pobjegao iz Iraka. Kako je objasnio, još ranije je tražio odobrenje policije da organizuje javno spaljivanje svete knjige kako bi izrazio svoje mišljenje o Kur'anu.

"Ovo je demokratija. U opasnosti je ako nam kažu da to ne možemo uraditi", rekao je Momika.

Momika se uoči spaljivanja Kur'ana obratio okupljenima ispred džamije, a nakon toga je uzeo komade slanine te ih je stavio u svetu knjigu.

"Nakon toga je zapalio nekoliko stranica Kur'ana te je knjigu gazio nogama. Šutao ga je kao nogometnu loptu, a pri tome je mahao švedskom zastavom", pišu lokalni mediji.

Brojni građani stigli su ispred džamije kako bi osudili ovaj čin te su naglasili kako nije uredu ponižavati druge ljude, njihovu vjeru i stavove.

Iako je od švedske policije traženo da zabrani ovaj događaj, vlasti su saopćile kako sigurnosni rizici povezani s paljenjem Kur'ana nisu takve prirode koja bi, prema važećim zakonima, mogla opravdati odluku da se odbije zahtjev za održavanje skupa.

"Događaj se odvijao mirno i prošao je bez incidenata", rekli su iz policije.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti