Milanović: Ne mogu se razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga

Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prokomentarisao je danas otkazivanje posjete Bosni i Hercegovini te ostala dešavanja u našoj zemlji. Ni danas nije otkrio "prijetnju" zbog koje nije stigao u Travnik i Novu Bilu.

Iako sigurnosne i policijske agencije BiH nisu imale niti jednu informaciju o potencijalnoj ugroženosti Milanovića, predsjednik Hrvatske danas kaže:

"Ne mogu se razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga", kazao je.

Istakao je da ne može detaljnije govoriti o detaljima i razlozima.

"Sigurnosni razlozi su ozbiljna stvar. To je to. Što ste pročitali u saopćenju, to je to, o tome se ne govori", dodao je.

Milanović je rekao da će ipak opet doći u BiH.

"Neka se nose, mene nikakvi moralni bukači neće spriječiti. Odluka o ne odlasku u BiH je bila moja", istaknuo je.

Milanović je danas opet branio Milorada Dodika i Dragana Čovića kazavši da su oni samo htjeli anulirati odluku bivšeg visokog predstavnika u Parlamentu BiH, kojeg je predsjednik Hrvatske danas nazvao kolonijalnim upraviteljem u BiH, te dodao kako su neki mediji izmislili cijelu priču o tome da su lideri SNSD-a i HDZ-a htjeli ukinuti zakon o zabrani negiranja genocida i s pojmom Srebrenice i obrisati pod s njim!?

"Istina je potpuno drugačija...", smatra on.

"Ja ne mogu biti prijatelj sa svakim, ako se nekim, a to je unitaristička klika iz Sarajeva, koji se predstavljaju za domoljube, treba biti u sukobu, ja ću s njima biti u sukobu", rekao je Milanović.

Kazao je da Dodik provocira "zato što mu gaze po prstima sve vrijeme".

"Dejton malo blefira.. To je čovjek kojeg je doveo Zapad. On je baraba, ali nije zločinac. Za razliku od drugih drži do svoje riječi. Razumijem ga, ne potičem to ponašanje, kažem mu: ‘Daj se skuliraj’, rekao je Milanović.

Upitan misli li da hrvatskom narodu u BiH pomažu njegove izjave, Milanović je rekao da pomaže i da bi inače bili izloženi stihiji.

"Vlada ignorira svoj posao i ono što im je na raspolaganju, a to su sve diplomatske mjere za zaštitu državnih interesa, a to je hrvatski narod u BiH", rekao je Milanović.

Istakao je da Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji.

"Najmanji su, ali oni su jezičac na vagi za opstanak države. Ako me nakon svega toga šačica unitarističkih bukača, moralnih kamatara ne voli, onda super", rekao je Milanović.

Smatra da premijer Andrej Plenković nije pogriješio što je otišao u Sarajevo, ali je pogriješio što nije iskoristio instrument koji Hrvatska ima iz Brisela, a to je blokada", rekao je Milanović.

Komentirao je mišljenje Vijeća Evropske unije o BiH te napao premijera Hrvatske.

"To je blokada bezobraznih zaključaka koji su doneseni protivno početnim interesima Hrvatske, a Hrvatska je vrlo rijetko zainteresirana za nešto u Briselu. Pokoriš se mišljenju jedne Nizozemske? Oni su zadnji koji bi se trebali miješati u poslove i u BiH, oni bi se trebali maknuti hiljadama kilometara od BiH jer su dopustili koljačima da zakolje šest hiljada ljudi", kazao je.

Uvjeren je da je to napravio osobno Plenković, a smatra i da se treba promijeniti ambasador. "To je hrvatska diplomatkinja, gledajući s oba oka na poziciju koju će dobiti u Briselu. Pričamo o sukobu interesa", uvjeren je.

Zatim se osvrnuo i na ratne zločine hrvatske i bošnjačke strane.

"U Ahmićima je bio treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović i to je dovoljno s hrvatske strane. Bio sam u Vitezu gdje su ubijana djeca hrvatske nacionalnosti, tamo nisam vidio drugu stranu”, rekao je Milanović, dodavši da su Hrvati u Lašvanskoj dolini bili izloženi užasnoj situaciji, nakon čega je nastao zločin u Ahmićima, za koji je rekao da je “moralni užas".

Pročitajte više: Društvene mreže uzavrele zbog Milanovića: “Holesterol u ćevapima je jedina opasnost”

Pratite nas na Facebook akter.ba - Milanović: Ne mogu se razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga

Milanović: Ne mogu se razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga

Milanović: Ne mogu se razdragano šetati Baščaršijom, ali preživjet ću bez toga

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)