Misteriozni kantautor bivše Jugoslavije: Miladin Šobić, preživio moždani udar

Miladin Šobić crnogorski je kantautor i jedan od najvećih kantautora na prostorima bivše Jugoslavije.

Krajem sedamdesetih izdvojio se među najbolje u bivšoj državi. Međutim, nakon porodične tragedije nestaje iz javnosti i decenijama se nije znalo ništa o njemu. Pričalo se da je poludio od tuge, da je napustio sve i otišao da čuva ovce, pa čak se pričalo da je umro… Njegovi fanovi nikad nisu povjerovali u to.

Miladin Šobić je rođen 7. januara 1956. godine u Nikšiću.

Foto: Screenshot YT

U rodnome gradu je odrastao i završio srednju školu. U danima srednje škole Miladin Šobić je prvi put počeo komponirati i pisati.

Nakon srednje škole, Miladin Šobić upisuje turizam u Dubrovniku . To razdoblje se smatra ključnim za njegovo stvaralaštvo. Pod dojmom studentskog života i velikih prijateljstava, on stvara svoje najveće pjesme. Preselio se u Sarajevo gdje je doživio vrhunac karijere. (izvor Wikipedia)

1980. godine dvojici mladih kantautora bilo je predodređeno da pokore bivšu  Jugoslaviju. Jedan je bio 27-godišnji Đorđe Balašević, a drugi tri godine mlađi Miladin Šobić.

Pokojni Balašević je svojevremeno u jednom intervjuu na pitanje može li se ponoviti vrijeme kantautora poput Miladina Šobića, rekao:

Foo: Facebook

"Činjenica je da sam Miladina Šobića volio i da je tada postojala jedna dobra i interesantna plejada kantautora. Miladin je mnogo bliži Ibrici Jusiću, vrstan gitarista… To su bile neke šansonjerske večeri koje su bile u zaista dobroj konkurenciji", rekao je jednom za Muzika.hr.

Svoj prvi singl "To sam ja, zazvoni zvono" snimio je 1975. Pjesma "To sam ja" ili "Sonata" postala je nezvanična studentska himna u Dubrovniku.

Njegova popularnost je počela je rasti i širiti se u svim republikama bivše države. Muzika koju je stvarao bila je potpuno drugačija od onog pravca muzike koji se budio u to vrijeme.

Foto: Screenshot YT

Početkom osamdesetih napisao je sjajne hitove , "Od druga do druga", "Marija", "Džemper za vinograd", "Ožiljak" i druge.

Kada je bio na vrhuncu popularnosti Miladinova sestra je preminula od raka. Nakon te porodične tragedije Miladin Šobić se povlači u rodni Nikšić i napušta muzičku scenu.

Snimio je samo dva albuma "Ožiljak" i "Umjesto gluposti" .

Nakon tragedije rad na trećem albumu je prekinuo.

Nakon što se povukao i nestao iz javnosti o Šobiću su kružile ražne priče. Neke od njih glasile su da je već odavno mrtav, druge da su ga negdje vidjeli i da je potpuno siromašan, čak su govorili da je opet počeo snimati pjesme, zatim da je negdje na selu i čuva stada ovaca, pa sve do onih da se povukao negdje u manastir.

Foto:Screenshot YT

Šobić sve vrijeme nije davao ni glasa ni demanta... sve dok 2013. godine regionom nije odjeknula vijest da doživio moždani udar.

Operisan je u Kliničkom centru Crne Gore i još uvijek se oporavlja od posljedica moždanog udara. Ko zna, možda se jednom i javi i sve navedeno demantuje!

Foto: Screenshot YT

Njegova karijera trajala je svega 8 godina, ali sa sigurnošću možemo reći ostavila duboki trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije. Njegove pjesme se i danas mogu čuti u radijskim eterima regiona.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)