Crna Gora podržava rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Podržati rezoluciju, osuđuju genocid.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Spajić
Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Spajić

Crna Gora će glasati za rezoluciju koja osuđuje genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, izjavio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Spajić. On je istaknuo da je Crna Gora sto posto usuglašena s vanjskom politikom Evropske unije (Crna Gora će glasati za rezoluciju koja osuđuje genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, izjavio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Spajić. On je istaknuo da je Crna Gora sto posto usuglašena s vanjskom politikom Evropske unije (EU) te da će podržati sve rezolucije koje osuđuju genocid.

Spajić je naglasio da predloženi amandmani ne osuđuju srpski narod, Srbiju ili Republiku Srpsku te da srpska zajednica u Crnoj Gori čini značajan postotak stanovništva, te da se njih ne smije zanemariti. On je na društvenoj mreži X napisao kako Srbi nisu i ne mogu biti genocidan narod te da takva generalizacija ne postoji.

Rezolucija kojom se podsjeća na genocid u Srebrenici, koji se desio u julu 1995. godine, bit će razmatrana na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u maju. Najutjecajnije zapadne države i značajne islamske zemlje prijavile su se kao sponzori rezolucije, dok su Slovenija i Sjeverna Makedonija sponzori rezolucije među državama regije jugoistoka Europe.

Rezolucija ima za cilj da 11. juli postane međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Također, osuđuje sve postupke koji veličaju počinitelje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, te ističe važnost pronalaska preostalih posmrtnih ostataka žrtava koje do sada nisu pronađene. Poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji i dalje nisu kažnjeni.

Crna Gora, kao članica EU, odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici podrškom ovoj rezoluciji i time pruža svoj doprinos pomirenju i suočavanju sa prošlošću.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti