Windows 11 – Besplatna nadogradnja dolazi ove jeseni!

Microsoft je nadogradio svoj operativni sistem kako bi novi Windows 11 radio sa što više aplikacija i uređaja, dodajući pritom Xbox tehnologiju, Android aplikacije i još mnogo toga.

Kada danas odaberete računar ili pametni telefon, morate birati između nekoliko vrsta uređaja. Tu je Appleov softver koji pokreće Mac računalo, iPhone i iPad uređaje, a sve je osmišljeno da rade zajedno kako bi vam pomogli da što lakše dijelite datoteke, video chat i gledate televiziju.

Tu je Googleov Android koji pokreće niz telefona, tableta i računala i zajedno ih spaja. Dok sa operativnim sustavom Windows 11, Microsoft želi razbiti taj kalup.

Softverski div izjavio je jučer da će se njegova sljedeća velika verzija Windows-a pokretati kao besplatna nadogradnja ove jeseni, nudeći mnoštvo novih značajki od kojih je najvažnija ta, da sada Microsoft predstavlja kao kompaniju, čiji proizvodi rade bez problema s onima iz Applea, Googlea ili bilo kojim drugim.

Kompanija, sada na primjer, proširuje podršku za Android aplikacije, omogućavajući ljudima da lakše pokreću telefonske aplikacije na računalu.

Microsoft ugrađuje svoj timski softver u sustav Windows na sličan način kao što je Appleov FaceTime ugrađen u Macove – osim što Microsoft ne želi da bude ekskluzivan. Već postoji aplikacija Microsoft Teams za Mac, iPhone i Android. (Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella čak je rekao novinarima da bi rado prihvatio FaceTime na Microsoftova računala.)

“Sa operativnim sustavom Windows 11 imamo opet osjećaj prave uloge Windowsa u moru hardvera i softvera”, izjavio je jučer izvršni direktor Microsofta Satya Nadella najavljujući novi softver. “Danas je svijetu potrebna otvorenija platforma koja omogućava aplikacijama da postanu same platforme.”

Microsoftov potez za nadogradnju Windowsa dolazi u trenutku kada je potražnja za računalima veća nego ikad prije. Tijekom prošle i ove godine pandemija je utjecala na milijarde života i prisilila mnoge ljude da rade od kuće.

To je značilo da su mnogima od njih potrebna nova računala, bolje internetske veze i periferne jedinice poput velikih monitora kako bi prikazali svoj rad. Sada, kad cjepiva omogućuju nekim zemljama da se počnu otvarati, radnici se zalažu za kombinirane radne mogućnosti iz ured i od kuće, što bi moglo postati i trajno rješenje.

Za tehnološke tvrtke to znači veliku potražnju informatičke opreme koja je već dovela do nestašice čipova na tržištu. Tako, analitičari procjenjuju da će prijenosna i stolna računala ove godine ostvariti najveću prodaju.

Windows 11 možda je veliko ažuriranje računala s Microsoftovim operativnim sustavom, ali tvrtka kaže da će i dalje biti besplatno ažuriranje za postojeće korisnike kada stigne Windows 11 ove jeseni. 

Uz to, Microsoft je rekao da će tvrtke započeti prodaju “računala spremnih za Windows 11” prije lansiranja samih Windowsa.

PROČITAJTE VIŠE: Bill Gates odgovara na ključna pitanja u razgovoru za posao

Preuzeto: pcchip.hr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori