Kina kaže da je američko “nasilje” izazvalo nuklearno pitanje Irana, pozive na ukidanje sankcija

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi kritizirao je američki odgovor na iranski nuklearni program, rekavši da je "maltretiranje" rivalske države Teherana uzrok tenzija dok je zagovarao da sankcije treba ukinuti.

Predsjednik Joe Biden rekao je da se želi vratiti nuklearnom sporazumu s Iranom iz 2015. godine, koji podržavaju Europska unija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Rusija i Kina.

Bivši predsjednik Donald Trump povukao se iz međunarodnog sporazuma - Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana - 2018. godine, provodeći sankcije protiv države Perzijskog zaljeva.

Wang je u subotu dao primjedbe tijekom Konferencije o razoružanju koju podržava UN, pozivajući SAD da promijene svoj stav o Iranu. Kineski je zvaničnik tvrdio da su "jednostrani nasilnički napadi Sjedinjenih Država" osnovni uzroci nuklearnih problema s Iranom, prvo je izvijestio Reuters.

"Da se vratimo na dogovor, prvo je ukidanje sankcija Iranu prirodno", rekao je Wang.

Tenzije između SAD-a i Irana visoke su desetljećima, ali odnos se počeo poboljšavati za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame dok je njegova administracija podržavala JCPOA.

Međunarodni sporazum ponudio je Iranu olakšanje sankcija i međunarodna ulaganja u zamjenu za suzbijanje nuklearnih ambicija.

Iako je izvještavanje nuklearnog nadzornog tijela UN-a dosljedno pokazalo da se Iran drži svojih obveza prema sporazumu, Trump je nasrnuo na ugovor i povukao se iz njega 2018. Bivša administracija provela je kaznene sankcije usmjerene na Iran, ozbiljno osakativši ekonomiju zemlje.

Godinu dana nakon što su se SAD povukle, Iran je počeo vraćati svoje poštivanje sporazuma, proširujući obogaćivanje urana.

Američki saveznici u Europi, kao i Rusija i Kina radili su na očuvanju JCPOA, osuđujući postupke Trumpove administracije prema Iranu. Otkako je Biden preuzeo dužnost, nova administracija otvorila je razgovore s međunarodnim partnerima i Iranom u nadi da će se vratiti sporazumu o suzbijanju nuklearnog programa zemlje.

Ali državni sekretar Antony Blinken sugerirao je u ponedjeljak da dvije strane ostanu daleko udaljene.

"Ostaje nejasno da li je Iran spreman i spreman da učini ono što mora da se vrati u skladu s tim", rekao je Blinken američkim zakonodavcima tokom kongresnog saslušanja.

"U međuvremenu, njegov program galopira prema naprijed. … Što se duže bude događalo, to će se vrijeme probijanja sve više smanjivati ​​… prema javnim izvještajima, sada je u najboljem slučaju na nekoliko mjeseci. A ako se ovo nastavi, nastavit će spustiti se na nekoliko tjedana. "

PROČITAJTE VIŠE: Kina poslala u svemir modul s prostorijama za stanovanje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori