Incident: Medicinar iz Konjica gađao zgradu jajima

Medicinar iz Konjica gađao zgradu jajima
(Foto: G. Š./Klix.ba)

U centru Mostara se dogodio incident kad je predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic Amer Kerić u znak protesta zbog kašnjenja plaća u konjičkom zdravstvu jajima gađao zgradu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Zbog neobičnog incidenta intervenisala je policija i izdala mu prekršajni nalog.

Kerić nam je rekao da je za danas pokušao dogovoriti sastanak sa predstavnicima vlasti o rješavanju problema sa isplatom plaća radnicima konjičkog zdravstva, ali bez uspjeha.

Tvrdi da plaće nisu dobili ni za januar i da im već tri kasne, a da bi stvar bila gora, po njegovim saznanjima, neće primiti ni do Bajrama, zbog čega su svi zaposleni u očaju i strahu za opstanak ustanove.

"Iscrpili smo sve sindikalne metode i ne znam šta da više radimo da neko ozbiljno shvati situaciju", rekao je Kerić za Klix.ba.

Kako nam je kazao već je slao dopise svim nadležnim, ali nije bilo nikakve reakcije što je izazvalo nove frustracije među radnicima.

Pretpostavlja se da je ovo potez očaja u cilju skretanja pažnje na probleme zdravstvenih radnika u Konjicu.

Podsjetimo da su zbog kašnjenja plaća i nezadovoljstva rukovodstvom uposlenici Doma zdravlja Konjic 14. novembra prošle godine pokrenuli generalni štrajk i protestvovali sve do 6. februara ove godine, kad su štrajk obustavili jer su dobili novog direktora i obećanje rješavanja problema.

Zaposlenici su tada smatrali kako je agoniju okončao Grad Konjic koji je i osnivač tako što je 2. februara sazvao kolegij Gradskog vijeće, gdje je donesena odluka o razrješenju dužnosti dotadašnje direktorice Jasminke Brkan i za vršitelja dužnosti direktora Doma zdravlja imenovan dr. Džemal Hajduk.

On je odmah 3. februara pozvao na stanaka štrajkački odbor i njegov ekspoze im se jako svidio, te kako su tada kazali pokazao im da će razumjeti probleme i boriti se za poboljšanje stanja. Sporazum o prekidu štrajka potpisali su 6. februara i odmah se stavili u puni radni kapacitet.

Nakon tromjesečne agonije, bio je optimizmom ispunjen zbor zaposlenika u Domu zdravlja Konjic, ali kako je sve ostalo samo na obećanjima, a radnici nastavili raditi bez svojih plaća.

Pročitajte više: Konjic: Solidarnost nastavnika sa zdravstvenim radnicima (VIDEO)

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)