Mario Kordić novi gradonačelnik Mostara

gradonačelnik mostara
mario kordić

Mario Kordić (HDZ BiH), dosadašnji direktor Doma zdravlja Mostar, novi je gradonačelnik Mostara, odlučilo je danas tajnim glasanjem Gradsko vijeće na sjednici kojoj je prisustvovalo svih 35 vijećnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon dva kruga glasanja u kojima se nije izabrao prvi čovjek grada na Neretvi, Kordić je pobijedio u trećem Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar).

Foto: Željko Miličević - Anadolu Agency

Kordić je dobio povjerenje 17 vijećnika, dok je Guzina podržalo 16. Dva listića nisu ispravno popunjena.

Iako je glasanje bilo tajno pretpostavlja se da su ga podržali vijećnici HDZ-a BiH, HRS-a i Koalicije “Ostajte ovdje – SNSD, SDS i Koordinacija Srba“.

Vjeruje se i da su Guzina podržali Koalicija za Mostar (SDA, SBB i DF), SDP i PMP. Vijećnice Naše stranke bile suzdržane, kako je jutros i najavljeno iz ove stranke.

Po okončanju trećeg kruga za govornicu je izašao Guzin, te čestitao pobjedu Kordiću.

“Dragi Mario, igrali smo fer utakmicu. Rekao bih, pravi derbi, a u derbiju je neko morao izgubiti. To sam bio ovog puta ja. Želim ti iskrene čestitke, a ti znaš da su od srca. Želim ti i mudrost i sreću, a ovom Vijeću uspješan dalji rad“, rekao je Guzin.

Nakon njega za govornicu je izašao dosadašnji gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je čestitao nasljedniku i zahvalio građanima i saradnicima od 2004. godine.

Kordićevim izborom dolazi do smjene na mjestu predsjednika Gradskog vijeća, pa će Ivana Zeleniku (HDZ BiH) koji će da bi se ispoštovao Statut odmah podnijeti ostavku, naslijediti novi predsjednik (dosadašnji potpredsjednik) Salem Marić (SDA).

Kordić će na funkciji gradonačelnika naslijediti stranačkog kolegu Bešlića, koji je bio prvi čovjek Mostara od 2004. godine.

Mostar nije imao lokalne izbore od 2008. do decembra prošle godine.

''Meni je važno da radimo kao jedno, da budemo kao jedna duša. Od mene možete očekivati da ću biti motor grada. Od vas očekujem da kad imate kakvu potrebu i sugestiju da me slobodno kontaktirate jer očekujem da radimo kao jedno. Mislim da je funkcija gradonačelnika biti prvi među jednakima'', poručio je Kordić vijećnicima neposredno nakon izbora za gradonačelnika.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović čestitao je novoizabranom gradonačelniku Mostara i kandidatu HDZ Mariju Kordiću na pobjedi koju je ostvario u trećem krugu glasanja u Gradskom vijeću.

gradonačelnik mostara

Ukratkom obraćanju putem zvaničnog Twitter naloga Čović je Kordiću poželio sreću u radu i sreću za sve građane grada Mostara.

– Kordiću upućujem iskrene čestitke i želim sreću u radu za evropski Mostar i za sve žitelje jedinstvenog grada – navodi Čović.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori