Mađari tužili Vladu FBiH, mogli bi izgubiti više od 21 milion dolara

Vlada FBiH

Mađarski transporter gasa kompanija FGSZ s kojom Vlada FBiH i dalje ima važeći ugovor o transportu gasa u Bosnu i Hercegovinu tužio je Energoinvest, BH-Gas i Vladu Federacije i traži naknadu od 21,1 miliona američkih dolara.

Informacija o tužbi razmatrana je i na sjednici Vlade FBiH na kojoj je resorno Ministarstvo industrije, energije i rudarstva FBiH obavijestilo Federalnu Vladu da je postupak pokrenut pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Zurichu (Švicarska).

Ova informacija je usvojena tačnije primljena k znanju, potvrđeno je Patriji iz Vlade FBiH.

Almir Bečarević, savjetnik bivšeg direktora BH-Gasa i gasni ekspert izražava veliko ogorčenje, jer su Jasmin Salkić i on od nove godine pisali i upozoravali ministra Nermina Džindića (SBB) na ovaj scenarij.

Mihajlo Krmpotić, direktor koji je naslijedio Salkića u BH-Gasu nije platio tri avansa kompaniji FGSZ s kojom FBiH ima ugovor o snabdijevanju FBiH gasom do kraja 2022. godine.

Vlada FBiH je dozvolila Energoinvestu da nabavlja ruski plin od kompanije Gazprom preko “Turskog toka”, a istovremeno je ostao na snazi i ugovor sa FGSZ o nabavci ruskog gasa preko Mađarske. Ovo je dokaz svega onoga što je pisano i ako ima pravne države FUP koji ima sve papire imaju pravo da hapse Nermina Džindića, jer je on slagao Vladu da Energoinsvet može da raskine ugovor bez posljedica“, kazao je Bečarević.

On dodaje da se neće stati na ovih 21 milion dolara, jer idu i kamate, angažovanje arbitara, vještačenje…

Sve je uzrok jedan čovjek koji je slagao i obmanuo Vladu, i ovo je bio razlog smjene Jasmina Salkića. Ministar je obmanuo kompletnu Vladu FBiH čiji su ministri na ranijim sjednicama glasali da BH-Gas i Energoinvest do 2023. godine ostanu na starom pravcu snabdijevanja i zato dali garancije pismima saglasnosti prema FGSZ“, rekao je Bečarević za NAP.

Inače, FBiH bi ovaj spor vrlo lako mogao izgubiti zbog toga što pravac preko Ukrajine i Beregova i dalje radi i to je argument koji je na strani mađarske kompanije koja je godinama snabdijevala FBiH gasom ovim pravcem i koja je s FBiH imala važeći ugovor do kraja naredne godine.

Resorni ministar Nermin Džindić je prelazak na “Turski tok” pravdao nižom cijenom gasom, ali to se nikad nije dogodilo, a u međuvremenu promijenio je priču govoreći da će gas od Nove godine poskupjeti i to znatno.

Bečarević se opet obratio Tužilaštvu KS s dopisom u kojem se pita da li je dosta igre ljudi koji uništavaju lanac snabdjevanja FBIH gasom?

Da li želite da prihvatite da Vam je sve ovo prijavljeno i Vama proslijeđeno od federalnog tužilaštva na nadležno postupanje sa svim izjavama i najavama šta će se desiti datim FUP-u“, pitao je Bečarević.

Da li vi ovdje vidite zloupotrebe položaja jer je Vlada FBiH naložila da se ostane na pravcu snabdjevanja preko Mađarske, a onda su Nermin Džindić i Bisera Hadžialjević samovoljno promijenili pravac snabdjevanja i prouzrokovali naplatu 21 mil. usd od FGZS? Da li ovdje vidite da je neko 50.000 domaćinstava ostavio bez grijanja? Šta mislite da li je vlada prihvatila informaciju, a vama nije problem obezbjediti stenogram sa sjednce Vlade koji ima oznaku tajnosti, što li?

Da li imate osjećaj da je Nermin Džindić prevario kompletnu Vladu FBIH ne dostavljajući im informacije BH-Gasa o onome što će se desiti? Šta mislite da li nekad treba preduprijediti događaje, a ne da čekamo naplatu 21 mil. usd tj. građani? Da li treba da čekamo da FGSZ “legne” na račun BH-Gasa i da ga uništi i da čekamo januar da građani plate igre Energoinvesta oko gasa jer ludak ne bi potpisao ono što su oni potpisali? Šta mislite zašto je Vlada FBiH tužena?”, napisao je u dopisu Bečarević.

Pročitajte više: Cijene plina neće rasti do kraja godine

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)