Na današnji dan: Louis Vuitton, kralj luksuzne prtljage – 1892

46
Foto:Wikipedia

Posao na kraljevskom dvoru Louisu Vuittonu povećao je ugled. Počeo je proizvoditi i kofere za veće tržište. Dana 27. februara 1892. godine umro je osnivač najslavnije svjetske tvornice prtljage Louis Vuitton. Rođen u Francuskoj provinciji, doselio se u Pariz u potrazi za poslom.

Foto: Instargam

Zaposlio se kao šegrt izrađivača torbi i kofera. Naučio je zanat izrađivanja kofera tako dobro da je postao poznat u Parizu. Za njega je čuo i tadašnji francuski car Napoleon III. Zaposlio ga je kao dvorskog proizvođača prtljage za svoju suprugu caricu Eugénie.

Foto: Wikipedia

Posao na dvoru uvećao je ugled Louisu Vuittonu. Počeo je proizvoditi i kofere za tržište. Do tada su koferi imali zakrivljenu gornju stranicu, kako bi s nje otjecala voda kad se voze na kočiji.

Vuitton je uveo novost u obliku kofera ravnih stranica, kojem je prednost bila što se mogao slagati jedan na drugi i tako štedjeti prostor.

Foto: Instagram

Njegovi su koferi bili vrhunske kvalitete i zračno nepropusni. Uskoro su i drugi proizvođači počeli kopirati njegov dizajn. Da bi se zaštitio, uveo je Louis Vuitton prepoznatljiv uzorak smeđe i bež boje, koji je i do danas ostao njegov zaštitni znak.

Foto: Instagram

Od svog nastajanja pa do današnjeg dana, prema ocjeni konsultantske kompanije Interbrend, francuski modni brend Louis Vuitton je najvrijedniji modni brend u cijelom svijetu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori