BiH spominje lockdown, Srbija zatvorena: Evo stanja po Europi

U BiH moguć novi lockdown!

BiH je posljednjih sedmica često spominjana kao država u kojoj mjera praktički nema, u kojoj nema vakcina, ali u kojoj nema puno koronavirusa. Zadnjih dana i nama su počele značajno rasti brojke.

Naši doktori jučer su upozorili da bi u iduće dvije sedmice mogao značajno narasti broj novih slučajeva.

"Opet imamo neku vrstu vanrednog stanja", kazao je u petak predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić, koji je u Sarajevu okupio predsjednike vlada deset kantona i ministre zdravstva na dogovor o tome kako ubrzati nabavku vakcina.

Incidencija, odnosno broj novozaraženih na 100 hiljada stanovnika u jednoj sedmici, u Sarajevu je jučer iznosila 490.

Ove sedmice dnevne brojke novozaraženih u cijeloj BiH probile granicu od 900, što se nije dešavalo još od početka decembra prošle godine.

"Danas je situacija dramatična", kazao je pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez upozoravajući da se BiH može suočiti sa situacijom u kojoj je bila Italija na početku pandemije.

Po njemu je novo zatvaranje izvjesno ako se nešto ne promijeni. Širenje zaraze i vakcinisanje nisu nužno povezani, što dokazuje i slučaj Srbije, u kojoj se zaraza širi unatoč masovnom vakcinisanju stanovništva, upozorio je.

U VIŠE zemalja zaraza se ponovo ubrzano širi pa se uvode strožije mjere.

Hrvatska posljednjih sedmica bilježi rast novih slučajeva. No, kako je više puta rečeno iz Kriznog štaba, taj rast još uvijek nije dramatičan.

Srbija je u svjetskom vrhu po vakcinisanju, ali opet ima velik rast novih slučajeva

Srbija u subotu, tačno godinu dana od prvog službeno registriranog slučaja koronavirusa, bilježi visok broj novozaraženih koji posljednjih dana varira između 3000 i 4000.

Zdravstvene vlasti izvijestile su u subotu o 17 umrlih u prethodna 24 sata i 3519 novozaraženih.

Od početka epidemije obavljeno je više od tri miliona testova na koronavirus, registrirano je ukupno 482.397 oboljelih, a službeni podaci govore o 4542 smrtna ishoda, uz stopu smrtnosti od 0.94 posto.

U Srbiju je u petak navečer stiglo još 500.000 doza kineskih vakcina Sinopharm.

Uveli djelomični lockdown

Prema odluci Kriznog štaba uveli su djelimični lockdown. Od subote u 12 sati do ponedjeljka u 6h svi kafići, teretane, cvjećare, knjižare i šoping-centri bit će zatvoreni. Radit će prehrambene trgovine, benzinske pumpe, apoteke i dostava hrane.

Tržnice i pozorišta radit će do 21 sat. I dalje će se održati svi zakazani sportski događaji, utakmice i nastupi, ali bez prisutnosti publike.

Svi ugostiteljski objekti ostat će zatvoreni tokom cijelog vikenda, osim kafića i restorana unutar hotela koji će smjeti posluživati samo goste s prijavljenim boravkom.

U ponedjeljak se sve vraća na staro, odnosno sve se ponovo otvara, osim što tada srednje škole prelaze na online nastavu, piše Blic.

Slovenska vlada: Možda nam prijeti novi val epidemije

Premda je ponovo dopustila rad srednjih škola te najavila popuštanje za rad ugostitelja na otvorenim terasama, slovenska vlada upozorava u petak da se stanje epidemije, godinu dana od prve potvrđene zaraze novim kornavirusom, pogoršava te da zemlji prijeti novi val. Posebno zbog novih varijanti.

"Krivulje nam rastu, možda se nalazimo pred novim valom epidemije", kazao je u petak na vladinoj konferenciji za novinare Milan Krek, direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje. Posebno je izrazio zabrinutost zbog širenja britanske varijante koronavirusa, koja je u Sloveniji već potvrđena.

Janša je prošle sedmice u parlamentu upozorio da je pred njegovom vladom, nekoliko vrlo zahtjevnih mjeseci. Po Janšinim riječima, zemlja bi se zbog novih varijanti koronavirusa mogla naći pred dilemom treba li ustrajati na sadašnjim restrikcijama, ponoviti lockdown, koje ne daju očekivane rezultate ili pak na nekoliko sedmicaponovo uvesti radikalnu karantenu.

Talijani odgodili izbore

Italija je zbog pandemije koronavirusa otkazala lokalne i regionalne izbore koji su se trebali održati krajem proljeća. Objavila su dva izvora iz vlade u četvrtak, u vrijeme rasta novozaraženih novim varijantama virusa.

Vlada je u utorak naredila zatvaranje svih škola u najpogođenijim regijama te je produžila postojeće restrikcije kretanja i poslovnih aktivnosti. Krenuo je djelimični lockdown.

Njemačka produžila stroge mjere, ali objavila i plan za popuštanje

Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada Njemačke dogovorili su u srijedu produljenje mjera zatvaranja do 28. marta uz mnoge mogućnosti otvaranja ovisno o epidemiološkoj situaciji.

"Moramo poduzeti korake, ali to moraju biti koraci koji nas neće vratiti unatrag", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu kasno navečer nakon sastanka s premijerima saveznih pokrajina.

Merkel je naglasila kako Njemačka "ne bezbrižno, ali s nadama" ulazi u novu fazu borbe protiv pandemije.

"2021. neće biti kao 2020., sada smo mnogo dalje. Sada imamo vakcine i testove. Vakcina je izlaz iz pandemije", rekla je Merkel.

Strategija borbe protiv pandemije se, osim na ubrzanom vakcinisanju, zasniva i na masovnom testiranju.

"Od sljedećeg sedmice svakom građaninu Njemačke na raspolaganju stoji jedan besplatni test sedmično", rekla je Merkel.

Fpto: Getty Images

Uslovi za postupno otvaranje Njemačke

Njemačka kancelarka je isto tako najavila korake u postupnom otvaranju koji bi ovisili o sedmodnevnoj incidenciji.

Od 8. marta u Njemačkoj su ublažene mjere ograničenja privatnih kontakata. Tako bi ubuduće bio moguć susret osoba iz jednog domaćinstva s pet osoba iz nekog drugog domaćinstva. Do sada je bio dozvoljen susret sa samo jednom osobom iz drugog domaćinstva.

Trgovine smiju otvoriti vrata za mušterije kod incidencije ispod 50. Pri incidenciji iznad 50 dozvoljena je kupovina preko interneta uz mogućnost podizanja robe u samoj trgovini.

Terase restorana i kafića smiju primati goste u slučaju incidencije ispod 50 u trajanju od 14 dana.

Pravilo o radu od kuće gdje god je to moguće je produljeno do kraja aprila.

O daljnjim mjerama predstavnici savezne i pokrajinskih vlada raspravljat će ponovno 22. marta.

Pročitaj više: Preko 3.500 zaraženih u Srbiji, preminulo 17 osoba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori