Put pacijenta do lijekova protiv Covida19: Svoje iskustvo podjelila građanka Sarajeva

Samo privatne veze i dobri živci
Nestašica nephodnog lijeka u liječenju protiv covid-19

Dalida Jugo se danima borila da pronađe Clexane injekcije, lijek koji je mnogima neophodan u liječenju Covida 19. Za N1 je ispričala svoj put pacijenta koji je trajao dvije sedmice. 

“Moja majka je još uvijek pozitivna na koronu, kao i brat. Od saznanja da su pozitivni, dvije sedmice ja se borim da dođem do osnovnih lijekova Covida 19, između ostalog, tu su i injekcije Clexane. Majka je radila nalaze koji su pokazali enormno povećanje, što znači da je postojala mogućnost tromba. Moja prijateljica dr. Azra Gazija mi je rekla da trebam naći Clexane injekcije, koje majka treba dva puta dnevno da prima, a u pitanju je bilo 14 injekcija”, priča nam Jugo.

U porodičnoj ambulanti, kako kaže, dobila je recept, ali su joj rekli da injekcija nema i da mora sama tražiti od apoteke do apoteke.

Foto: I. Š./Klix.ba

“Kad sam pitala što mi daju recept, rekli su – nek se nađe, u svakom slučaju neće vam ništa značiti, morat ćete samo naći Celxane i platiti ga i što je prije moguće majki uključiti ga. Narednih dana svi smo obilazili apoteke. Prijateljica mi je javila da u jednoj privatnoj apoteci mogu naći Clexane. Otišla sam u tu apoteku i samo su dvije kutije ostale. Na području Sarajeva, do tog trenutka nije više bilo Clexana. Neki moji prijatelji su me zvali i kazali da su tražili po svima apotekama u Sarajevu, čak i šire Pazarić, Hadžići, Zenica… i nisu uspjeli. Jedna prijateljica mi je rekla da je u Odžaku uspjela naći četiri injekcije Clexana”, kaže Jugo.

Da li je to samo jedan od lijekova sa kojim je imala problem, pitali smo je.  Govori da put za pacijenta, na osnovu njenog iskustva, ne postoji.

Clexane – 14 injekcija su koštale 224 KM, uz to naravno idu antibiotici koji su neophodni za liječenje korone. Vi dobijete recept i tu se nažalost mora platiti participacija. Koštalo je 15 KM, a trebale su mi četiri kutije. Kupila sam i tablete koje su zamjena za Clexane, koje se piju nakon injekcija,  a platila sam i to oko 100 KM. Oksimetar sam kupila, koji je jako bitan i on košta oko 100 KM”, kaže Jugo.

Za kraj ističe da su neophodni jaki živci, puno prijatelja i poznanstava.

“Porodičnu ambulantu zaista mogu zatvoriti. Nakon 14 dana još niko ih nikad nije nazavo da pita kako su, trebaju li nešto. Samo privatne veze i dobri živci”, zaključuje Dalida Jugo.

Ova nestasica lijekova komplikuje ionako tešku borbu građana s ovom pašati.

Izvor: N1info.com

Pročitaj više: Sarajevo: Nestašica Clexane injekcija u domovima zdravlja, ugroženi i hronični bolesnici

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori