Sarajevo: Nestašica Clexane injekcija u domovima zdravlja, ugroženi i hronični bolesnici

Nestašica Clexane injekcija
Foto: Pinterset - injekcije clexane

Novi val koronavirusa koji je trenutno zahvatio Bosnu i Hercegovinu, ali i svijet uzrokovao je novu nestašicu Clexane injekcija. U domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo građani se sve češće susreću s nedostatkom ovih injekcija.

Clexane injekcije sprječavaju nastajanje krvnih ugrušaka u veni ili arteriji, odnosno sprječava trombozu. Koriste se za profilaksu venske tromboembolijske bolesti kod hirurških pacijenata, kao terapija kod duboke venske tromboze i plućne embolije, kao prevenciju formiranja ugruška u ekstrakorporalnoj cirkulaciji za vrijeme hemodijalize itd.

Također, najčešće ga koriste trudnice kojim je dijagnosticirana trombofilija, ali i porodilje koje ih kao terapiju moraju uzimati nakon carskog reza. Injekcije se koriste kao terapija u liječenju koronavirusa.

Glasnogovornik JU Domova zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić za Klix.ba je pojasnio zbog čeka je ponovo došlo do nestašice na Clexanea u zdravstveni ustanovama.

"U domovima zdravlja imamo određen broj Clexanea inekcija, u petak smo dobili određenu količinu. Međutim, potražnja je velika i potrebna je kontinuirana nabavka", kazao je

Nastavja da domovi zdravlja KS ne vrše nabavku lijekova, te da oni jedino mogu čekati Zavoda za javno zdravstvo ili apoteku odnosno veledrogeriju koja je ekskluzivni predstavnik Clexanea.

Nestašica Clexanea globalni problem

Proizvođač Clexane injekcija je kompanija Sanofi aventis, a ujedno vrše i plasman injekcija prema domovima zdravlja KS.

Alen Lekić iz Sanofi aventis kazao nam je da je razlog nedostatka injekcija prevelika potražnja koja je izazvana zbog upotrebe u terapiji liječenja koronavirusa.

"Trenutna nestašica je rezultat povećane potražnje, a kompanija nema toliko velike proizvodne kapacitete koji bi zadovoljili potrebe ovako velike potražnje. Izuzetno velika potrošnja Clexane injekcija nije slučaj samo ovdje kod nas, već i u svijetu. To je globalni problem. Mi se nalazimo u istoj situaciji kao i sve druge zemlje", kazao je.

Lekić navodi da ne mogu zadovoljiti potrebe tržišta bez obzira što proizvode puno više nego što je planirano te neuspjevaju isporučiti ono što se u ovom trenutku traži zbog Covid-19 pandemije.

Izvor: Klix.ba

Pročitaj više: Tvorac prve vakcine protiv korone Ugur Šahin: Pandemija neće nestati ali ćemo je moći kontrolisati

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori