Odbor za zaštitu ličnih podataka Turske započeo istragu protiv Facebooka zbog curenja korisničkih podataka

Odbor za zaštitu ličnih podataka Turske započeo istragu protiv Facebooka
Stručnjaci za sigurnost upozorili su da bi hakeri podatke mogli koristiti za prevaru.

Na web stranici "Business Insider" navedeno je da su brojevi telefona i lični podaci 533 miliona korisnika Facebooka iz 106 zemalja besplatno online podijeljeni na jednoj hakerskoj platformi

Ankara

Odbor za zaštitu ličnih podataka Turske započeo je istragu protiv Facebooka zbog curenja korisničkih podataka, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama koje je dobio novinar AA, Odbor je raspravljao o informaciji da se "podaci 533 miliona korisnika na Facebooku dijele besplatno na hakerskoj platformi".

Odbor je odlučio pokrenuti istragu o Facebooku po službenoj dužnosti.

Na web stranici "Business Insider" navedeno je da su brojevi telefona i lični podaci 533 miliona korisnika Facebooka iz 106 zemalja besplatno online podijeljeni na jednoj hakerskoj platformi.

Navedeno je i da je više od 32 miliona objavljenih ličnih podataka iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), 11 miliona iz Ujedinjenog Kraljevstva i šest miliona iz Indije.

Podaci uključuju imena i prezimena, Facebook ID. Z brojeve mobilnih telefona, lokacije, e-mail adrese, pol, zanimanje, trenutno zaposlenje, grad, državu, bračni status, datum kreiranja naloga i druge detalje o profilima korisnika.

Stručnjaci za sigurnost upozorili su da bi hakeri podatke mogli koristiti za prevaru.

Prema trenutnim informacijama, hakeri su došli do podataka tako što su iskoristili sigurnosne greške koje su otkrivene 2019. godine.

Izvor: aa.co.tr

Pročitaj više: Lični podaci 533 miliona Facebook korisnika procurili u javnost

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori