Lični podaci 533 miliona Facebook korisnika procurili u javnost

Gotovo 660 hiljada hrvatskih korisnika u opasnosti

ukradeno 533 miliona podataka s facebooka
Lični podaci facebook korisnika procurili u javnost

Među više od 500 miliona ukradenih Facebook zapisa. Ukradeni podaci uključuju brojeve telefona, e-mail adrese, rođendane i druge osobne podatke našla se i velika količina onih vezanih uz korisnike iz Hrvatske

Alon Gal, glavni šef tehnologije u kompaniji Hudson Rock koja se bavi analizama kibernetičkog kriminala, objavio je kako je na webu nedavno postala javno dostupna ogromna baza podataka koju su hakeri nedavno ukrali Facebooku. Ona sadrži oko 533 milijuna zapisa o Facebookovim korisnicima iz cijelog svijeta.

Ukradeni podaci uključuju one kao što su jedinstvena korisnička imena (Facebook ID), puno ime i prezime korisnika, brojevi mobitela, e-mail adrese korištene za otvaranje računa, trenutačna i povijesne lokacije. Također i rođendani, datumi kreiranja računa na Facebooku, status veze, biografiju i slično. Gal upozorava da bi ova ogromna količina privatnih podataka mogla biti iskorištena za napredno hakiranje. I to putem socijalnog inženjeringa, prevare, ali i u razne marketinške svrhe.

Gotovo 660 hiljada hrvatskih korisnika u opasnosti

Objavljeno je i koliko je korisničkih računa s Facebooka kompromitirano u kojoj zemlji svijeta. Za Hrvatsku taj broj iznosi 659.115 korisnika.

Foto Screenshot - Hrvatska - skoro 660 hiljada ukradenih podataka

Curenje podataka s Facebooka bilo je otkriveno još u januaru. Tada su se na dark webu počeli pojavljivati ljudi koji su prodavali privatne podatke (brojeve mobitela) korisnika Facebooka. Nedugo zatim potvrđeno je kako je baza legitimna, a sada je u cijelosti postavljena na web. Drugim riječima, svako ko se malo potrudi vrlo vjerojatno može doći do gotovo svih vaših kontakt podataka s Facebooka. Ako ste imali tu nesreću da se i vaš račun našao među 533 milijuna kompromitiranih.

Iz Facebooka se za sada nisu očitovali po ovom pitanju. Pokaže li se da su im podaci zaista još jednom neovlašteno dospjeli u javnost, izgledno je da im slijedi oveća kazna u brojnim zemljama. A znamo da je EU sa svojim GDPR-om u kažnjavanju prilično nemilosrdna. Ovo curenje podataka višestruko je veće od neslavnog skandala s Cambridge Analyticom, kada su u javnost bili dospjeli podaci o oko 80 milionaa korisnika.

Postoje određene sumnje da su ovi podaci u krive ruke dospjeli još 2019. godine, kada je u bespućima Interneta pronađena baza podataka upravo s brojevima telefona Facebookovih korisnika. Više ćemo vjerojatno znati kada se oglase iz društvene mreže, a nadamo se da će svim korisnicima (kao i u slučaju Cambridge Analytice) omogućiti provjeru jesu li bili žrtve ove krađe podataka.

Izvor: zdnet.com

Pročitaj više: Facebooku: zbog govora mržnje pokrenuta tužba u Francuskoj

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori