VIDEO: U Rusiji se sudarila dva aviona na pisti

Kvar kočnica izazvao sudar

Putnički avion u ruskom gradu Surgutu udario je u drugi nakon što se kretao tokom održavanja.

Oba aviona su pretrpjela mehanička oštećenja, ali ni putnici ni članovi posade nisu bili u njima. Surgut se nalazi oko 2.000 km sjeveroistočno od Moskve i najveći je grad naftom bogate regije Hanti-Mansi.

Njegov aerodrom godišnje preuzme gotovo dva miliona putnika, redovnim letovima kako na domaće tako i na međunarodne lokacije.

Krajem 1. aprila, avion u vlasništvu popularne aviokompanije Utair bio je na održavanju, s uključenim motorima, kada je krenuo naprijed i sudario se s mlaznjakom malog regionalnog čarter operatora Skol. Avion Utair je ATR-72, proizveden u Francuskoj i Italiji, dok je stacionarni avion sovjetskog dizajna Yakovlev Yak-40.

Na video snimku se čini da su oba aviona pretrpjela ozbiljna oštećenja na prednjem kraju. I lokalni istražni odbor i aviokompanija UTair istražuju incident, ali tužiteljstvo je reklo da za to krivi kvar kočionog sistema ATR-72.

Prošle godine, na dan nastavka međunarodnih letova nakon stanke izazvane pandemijom Covid-19, kamion za gorivo na moskovskom aerodromu Šeremetjevo sudario se sa Airbusom A321. Srećom, ni u tom incidentu nije bilo putnika na brodu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori