LG potvrdio da prestaje proizvoditi mobitele

LG Electronics danas je u službenoj izjavi potvrdio ono o čemu se nagađalo nekoliko mjeseci

Lg prestaje s proizvodnjom telefona
Foto: slashgear.com - Lg napušta tržište pametnih telefona

Izlazak s tržišta pametnih telefona omogućit će LG-u veći fokus na sektore koji trenutačno rastu. Među njima spominju Internet stvari, poslovna rješenja, ali i dijelovi za električna vozila te 6G tehnologije.

LG Electronics danas je u službenoj izjavi potvrdio ono o čemu se nagađalo nekoliko mjeseci . U potpunosti zatvoriti svoj odjel za proizvodnju i prodaju mobilnih uređaja.

Ovu stratešku odluku potvrdila je uprava. O objasnila da će napustiti tržište mobilnih telefona jer je postalo previše zagušeno konkurencijom, s kojom se, očito, ne mogu nositi.

U posljednjih šest godina LG je zabilježio ogromne gubitke u mobilnom poslovanju.

U tom su razdoblju iznosili oko 4,5 milijardi dolara. Kompanija se nadala da će im 2021. konačno donijeti profit u sektoru, što se nije dogodilo. Prošle godine prodali su oko 28 miliona pametnih telefona držeći globalni tržišni udio od oko 2%. U posljednje vrijeme najbolje stoje u SAD-u. Tu su zauzeli treće mjesto, nakon Applea i Samsunga, s oko 10% udjela u 2020. godini.

Promjena fokusa

Umjesto mobilnih telefona, s kojima u posljednje vrijeme nemaju puno uspjeha, LG će svoj fokus i resurse moći preusmjeriti na druge sektore koji bilježe rast. Interesi ove kompanije uključuju uređaje Internet of Things, pametne kućne sisteme, robotiku, umjetnu inteligenciju, razna poslovna rješenja, platforme i usluge. Također uključuje i komponente za električna vozila, kao i 6G komunikacijske tehnologije. Do sada je mobilna divizija činila manji dio LG-jevog poslovanja - činila je samo 7,4% prihoda kompanije prošle godine.

Postojeće mobilne zalihe i dalje će biti dostupne za prodaju. LG će pružati kupcima podršku i nadogradnju softvera još nekoliko godina. Tačan period podrške varirat će od tržišta do tržišta, a sudbine poslova zaposlenih koji su radili u ovom odjelu širom svijeta također će se određivati ​​lokalno. Postupno ukidanje odjela mobilnih telefona trebalo bi biti završeno do kraja jula. LG je, podsjetimo, predstavio svoj posljednji "revolucionarni" mobitel LG Wing 5G prošle jeseni. To je bio jedini pametni telefon na tržištu koji je imao dva zaslona, ​​postavljena jedan preko drugog, tako da se gornji mogao okretati za 90 °. To rezultira jedinstvenom konfiguracijom ekrana u obliku slova T koja omogućava paralelni rad u odabranoj aplikaciji i gledanje video sadržaja ili neku drugu kombinaciju simultanog prikaza vertikalnog i horizontalnog sadržaja.

Pročitaj više: Historija mobitela: Koji je prvi mobilni uređaj bio na tržištu?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori