Konaković: Ako Pehar opstruira nabavku vakcina, krivično ćemo ga goniti

Predsjednik stranke Narod i pravda, Elmedin Konaković komentirsao je vijest da direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Davor Pehar, nije stavio potpis na nabavku vakcina.

Ranije je formirano ad hoc tijelo pri Vladi FBiH za nabavku vakcina te su odobrena sredstva u iznosu od 12 miliona KM za 350.000 doza, a za nabavku je potreban Peharov potpis.

"Ako je tačno da Davor Pehar opstruira nabavku vakcina, učinit ćemo sve što možemo da ga krivično gonimo zbog ugrožavanja života građana BiH", naveo je Konaković.

Vlada FBiH na čelu sa Fadilom Novalićem u četvrtak je odobrila nabavku ruskih vakcina te je naglašeno kako će se u ovom postupku potpisati ugovori sa dvije kompanije, tačnije banjalučkom kompanijom Krajinagroup i MGM farm Kakanj.

“Poslali smo upit da li su potpisani ugovori i dobili smo informaciju iz Zavoda za javno zdravstvo da još nisu. Mi smo danas prebacili novac i čekali potpis kako bi otvorili akreditive. Uputili smo im informaciju da do ponedjeljka u 10 sati ugovori moraju biti potpisani inače ćemo posegnuti za drugim rješenjima, odnosno tražit ćemo smjenu direktora ili da nam kažu ukoliko postoje problemi s vakcinama. S naše strane je sve riješeno”, rekao je federalni premijer Fadil Novalić.

Cjelokupni proces oko potpisivanja ugovora trebao bi biti okončan do ponedjeljka do kada je Vlada Federacije BiH dala rok Zavodu za javno zdravstvo da se izjasni o potpisu ugovora.

Pročitaj više: Elmedin Konaković odgovorio Izetbegoviću: Mi BiH volimo više nego ti Sebiju

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

One thought on “Konaković: Ako Pehar opstruira nabavku vakcina, krivično ćemo ga goniti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)