Komšić: Sarajevo se uvijek odupiralo, a za Escobara imam pitanje prvi put kad ga vidim

Sarajevo

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić položio je danas cvijeće ispred Vječne vatre povodom Dana Grada Sarajeva, a tom prilikom dao je i izjavu za medije.

Povodom obilježavanja Dana Grada Sarajeva, Komšić je poslao znakovitu poruku rekavši da je "Sarajevo tamo gdje je uvijek bilo".

"Da li ja to govorim zato što sam rođeni Sarajlija, jer je ovo moj dom ne znam, ali Sarajevo je nevjerovatno mjesto. Postoje i drugi lijepi gradovi, ali Sarajevo je posebno. Ono se nikada na predaje i ne vole ga samo oni koji ne vole ljude, fašisti, nacisti i nacionalisti. Svi ostali, koji imaju dobre namjere, vole ovaj grad. Da ga je još samo malo utegnuti u ovom komunalnom smislu to bi bilo najljepše mjesto na ovoj planeti", kazao je Komšić.

Dodao je da je Sarajevo mjesto koje se odbija predati bilo kakvoj mržnji.

"Sarajevo ispravlja ljude na način da ih usmjerava kako živjeti u bogatstvu kulture, tradicije, kako se poštovati međusobno. Kad mislite da je sve propalo, Sarajevo se nekako opire, odupire i podiže. Tako je danas i tako će biti i ubuduće. Zato ga i mrze oni koji mrze ljude", dodao je Komšić.

U nastavku se osvrnuo na izjavu posebnog izaslanika američke vlade za Zapadni Balkan Gabriela Escobara koji je rekao da o građanskom konceptu za Bosnu i Hercegovinu može se razgovarati tek nakon što ona postane članica Evropske unije, a dotad je okvir Dejtonski sporazum.

"Ova izjava je veoma čudna. Sačekat ću ga prvom prilikom sa ovim istim pitanjem. A ono je, ako ćemo ući u EU sa ovakvim ustavnim uređenjem onda ga ga molim da kod svojih šefova izdejstvuje da nas odmah prime u Evropsku uniju. Ako ćemo ući u EU sa ovakvim ustavnim uređenjem o čemu onda pregovaramo", kazao je član Predsjedništva BiH. (Klix.ba)

Pročitajte više: Komšić: Dodik je danas rekao da su na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države

Pratite nas na Facebook Akter.ba - Komšić: Sarajevo se uvijek odupiralo, a za Escobara imam pitanje prvi put kad ga vidim

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori