Koliko treba probavljanju hrane? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Budimo realni: Većina nas ne cijeni posao koji naš probavni sustav radi za nas. Uglavnom, jednom kad nam hrana napusti usta, o njoj ne razmišljamo više. To jest, dok na kraju na ovaj ili onaj način ponovo ne vidimo ostatke.

Ali što se događa s hranom nakon što je progutate? Probavni sistem u cjelini sastoji se od mnogih složenih, presudnih pokretnih dijelova. Evo šta trebate znati o tome što se događa tijekom probave i koliko vremena obično treba probavljanju hrane.

Šta se događa tokom probave?

Očito je da je prvi korak u probavljanju hrane stavljanje u usta i žvakanje - ali vaši zubi ovdje ne rade sav posao. Tijekom ovog procesa, vaše pljuvačne žlijezde također vlaže vašu hranu, olakšavajući prolaz kroz jednjak kada gutate.

Nakon što se probije niz jednjak, hrana dolazi do donjeg sfinktera jednjaka, što je mišić koji se opušta kako bi hrana prošla u želudac. Mišići želuca tada vašu hranu miješaju s probavnim sokovima, a žlijezde smještene u sluznici želuca proizvode enzime i želučanu kiselinu koji pomažu da se hrana dalje razgrađuje.

Dalje, hrana prolazi kroz tanka i debela crijeva. U tankom crijevu probavljeni hranjivi sastojci i voda apsorbiraju se u krvotok, a u debelom crijevu tekući otpad pretvara se u stolicu koja se premješta u rektum. Rektum, koji se nalazi na donjem kraju debelog crijeva, čuva stolicu dok se ne istisne za vrijeme stolice.

Koliko obično traje čitav probavni proces?

Vrijeme potrebno za probavu hrane - od trenutka kada je stavite u usta do trenutka kada je izlučite - ovisi o mnogim čimbenicima. Ovaj se postupak ponekad naziva i vremenom prolaska crijeva. „Sve u svemu, treba ljudima od dva do pet dana da probave hranu“ Rabia De Latour, dr. Med., Gastroenterolog s NYU Langone. "To se razlikuje kod svih", dodaje ona.

Mnogo stvari može utjecati na vremenske razlike među ljudima ovdje, ali za početak, vrsta hrane koju jedete igra ulogu. Hrana bogata vlaknima može ubrzati vašu probavu, kaže dr. De Latour. Ona dodaje da je jednostavnija hrana (pomislite: neprerađena hrana) lakše probavljiva jer je vašem tijelu teže razgraditi složene kemikalije u prerađenoj hrani. "Kompleksni šećeri, hrana sa visokim udjelom masti i hrana s visokim udjelom proteina potrajat će duže", kaže Christine Lee, dr. Med., Gastroenterolog s klinike Cleveland. Također vrijedi napomenuti: Vaš probavni sistem usporava se s godinama, dodaje dr. De Latour.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori