Zašto je Lionel Messi napustio Barcelonu? Objašnjavaamo šta se dogodilo između Messija i kluba iz La Lige

Taman kad se činilo kao da je samo pitanje dana ili čak sati kada će doći do dugo očekivane najave slobodnog igrača Lionela Messija da se ponovno pridružuje Barceloni po novom ugovoru, klub je najavio samo osam dana prije početka nove lige sezone u koju se Messi ne bi vratio.

Ubrzo nakon toga, klub je distribuirao video zapis Messi tribute, pretvarajući u stvarnost nekada nezamisliv scenarij da Barcelona i Messi krenu svojim putem.

Bilo je upozorenje kad je španjolski dnevnik Marca iz Barcelone izvijestio da postoji jasan scenarij da potpisivanje Messija neće biti izvedivo. Najava kluba stigla je nekoliko sati kasnije i pokazala je prstom ravno u španjolsku ligu, La Ligu.

Barcelona krivi La Ligu

U priopćenju Barcelone nedvojbeno se kaže da su klub i igrač htjeli postići dogovor - u izvješćima posljednjih tjedana navodi se da je Messi spreman poduzeti smanjenje plaće od 50 posto kako bi se to dogodilo - ali ligaški propisi to su učinili nemogućim.

"Unatoč postizanju dogovora FC Barcelone i Lionela Messija i jasne namjere obje strane da danas potpišu novi ugovor, to se ne može dogoditi zbog španjolskih pravila LaLige o registraciji igrača", navodi se u Barceloninom priopćenju.

"Kao rezultat ove situacije, Messi neće ostati u FC Barceloni. Obje strane duboko žale što se želje igrača i kluba na kraju neće ispuniti."

Prema pravilima La Lige koja su uvedena 2013. godine, postoji plutajuća granica za sve ekipe koja ograničava plaće igrača i troškove stjecanja na 70 posto klupskih prihoda.

Kako bi ispunio taj zahtjev nakon drastičnog smanjenja prihoda zbog utjecaja pandemije COVID-19, FC Barcelona je u ovo ljeto ušla u međusezonu, morala je skinuti više od 200 milijuna dolara plaća samo kako bi potpisala Messija.

No, ograničena aktivnost transfera diljem Europe značila je da Blaugrana nije bila ni blizu te brojke, pa su 5. kolovoza klub i igrač shvatili da se potpisivanje ne može dogoditi u datim okolnostima.

Najavu velikog ulaganja u privatni kapital u La Ligu i njezine klubove samo dan ranije mnogi su protumačili kao pomaganje Barceloni u uravnoteženju proračuna igrača u sezoni na način koji je praktički jamčio ostvarenje ugovora s Messijem. Projekcije temeljene na formulama podjele prihoda La Lige donijele su Barceloni korist od novčane infuzije od preko 300 milijuna dolara, od čega bi 15 posto bilo iskorišteno za potpisivanje igrača.

No, zanimljivo je da su i FC Barcelona i Real Madrid, dva od najzaduženijih klubova La Lige i oba osnivača propale otcijepljene Europske superlige, izrazili svoje protivljenje sporazumu o privatnom kapitalu s CVC Capital Partners -om o kojem će se glasovati od 42 kluba La Lige.

Promatrači kažu da bi prihvaćanje dogovora značilo da bi se klubovi u sljedećim desetljećima financijski vezali za La Ligu i tako odustali od svojih superligaških ambicija.

To je jedini način da se objasni zašto bi Barcelona, ​​koja navodno ima više od milijardu dolara duga, odbila takvu vrstu ulaganja, što bi bilo u skladu s predviđenim novčanim predujmom planirane Super lige.
Je li razgovor Barcelona-Messi bio samo za šou?

Postoji jedno mišljenje da je Barcelona cijelo vrijeme znala da nikada neće biti u mogućnosti potpisati Messija i ugraditi njegovu plaću u proračunska ograničenja igrača za nadolazeću sezonu. S obzirom na način na koji se prijelazna sezona oblikovala, bez uzimanja igrača s visokim platama, Barcelona nije mogla napraviti mjesta za Messija prema pravilima lige.

Budući da je Barca čekala tjedan dana prije sezone i potpuno je krivila La Ligu i njezina teška pravila, neki mediji nagađaju da je sve to bio PR -ov trik kako bi se upravi pomoglo da se snađe u navijačkoj reakciji najvećeg heroja kluba koji je morao napustiti klub svjetlo užasne financijske situacije. Odvraća pozornost s godina lošeg upravljanja koje su dovele do ogromnih dugova koji sada opterećuju klub tijekom ekonomskih izazova koje je predstavila pandemija.

Neki su otišli toliko daleko da su sumnjali da je Messi također bio svjestan da nikada neće potpisati ugovor s Barcelonom te da je možda želio prijeći iz kluba prije vjerojatne obnove. "Propisi La Lige" zgodan su izgovor za odlazak iz kluba, a da pritom njegov ugled ostane netaknut.

U međuvremenu, budući da mu je istekao ugovor i nije obvezan biti u kampu, još uvijek je na godišnjem odmoru i izvan vidokruga medija, s dobra tri tjedna za rješavanje nove klupske situacije.
Može li to biti blef? Može li se Messi vratiti?

Druga skupina cinika vjeruje da bi izjava iz Barcelone - koja, zanimljivo, tek trebala biti popraćena izjavom ili oproštajnom porukom iz Messijeva tabora - mogla biti pokušaj da se na neki način natjera La Liga da promijeni pravila ili izradi iznimku za klub.

Misli se da si La Liga kao poduzeće ne može priuštiti gubitak Messija, pogotovo kad je upravo potpisala ugovor o TV pravima s američkom televizijskom postajom ESPN vrijedan 175 milijuna dolara godišnje kroz osam godina (1,4 milijarde dolara). Koju bi vrijednost La Liga imala bez Messija?

No, predsjednik La Lige Javier Tebas posljednjih je mjeseci nepokolebljivo tvrdio da neće doći do kršenja pravila niti do posebnog tretmana prema Messiju ili Barceloni.

Ako Barcelona, ​​okrenuta leđima do zida, naziva njegov blef, onda će vjerojatno biti razočaran, pogotovo jer je Tebasov položaj potaknut dogovorom o privatnim ulaganjima, a promjene pravila tjedan dana prije sezone su malo vjerojatne.
Po čemu se ovo razlikuje od drame Messi prošlog ljeta?

Prošle je godine scenarij bio vrlo drugačiji. U ljeto 2020., s preostalom godinu dana četverogodišnjeg ugovora s Barcelonom vrijednog 675 milijuna dolara, Messi je izašao u javnost o svojoj želji da ode. Rekao je da je imao usmeni dogovor s tadašnjim predsjednikom Josepom Bartomeuom da će biti oslobođen ugovora s klubom.

PROČITAJTE VIŠE: Barcelona potvrđuje odlazak Lionela Messija zbog spora oko ugovora

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori