Iran i Kina potpisali su 25-godišnji ugovor i poslali poruku SAD-u

© Thomson Reuters
© Thomson Reuters

Dugo raspravljani trgovinski, investicijski i odbrambeni pakt potpisan između Irana i Kine tijekom vikenda pruža Teheranu više prostora za disanje jer pokušava odbiti američki pritisak da se vrati nuklearnom sporazumu bez preduvjeta.

Ali i dalje je nejasno šta će, ako bude ikakvih konkretnih neposrednih promjena, koji će imati za sobom 25-godišnji sporazum potpisan između Pekinga i Teherana.

„Dogovor je značajan. Vrijeme je važno ”, rekao je Esfandyar Batmanghelidj, londonski analitičar i stručnjak za ekonomski razvoj, fokusiran na Iran i centralnu Aziju.

Iran pokušava signalizirati da ima partnere čak i u vrijeme napetosti i poteškoća. Istovremeno, ovo je napor Irana da sustigne druge zemlje. To nije signal da Iran i Kina imaju jedinstveno dubok i ekspanzivan odnos. "
Upitan o jačanju veza između Irana i Kine, predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden u nedjelju je odgovorio da ga "to godinama brine".

Gladna energije i ekonomski se oporavljajući od pandemije koronavirusa, Kina već uvozi više iranske nafte nego bilo koja druga zemlja na svijetu - uprkos oštrim američkim sankcijama koje ometaju gotovo svu trgovinu s Iranom.

I Iran i Kina provode zajedničke vojne vježbe, posljednji put s Rusijom u Indijskom okeanu u veljači, i godinama surađuju u obavještajnim pitanjima, s tim da se Teheran vjeruje da je Peking pružio osjetljive informacije o američkim dronovima i mrežama ljudskih špijunaža.

Sporazum o strateškoj saradnji između Irana i Kine doveo bi Islamsku republiku u pekinšku Inicijativu za pojas i put, globalni infrastrukturni projekt namijenjen proširenju kineskog utjecaja i ulaganja u desetine država širom svijeta dok se sukobljava sa SAD-om da postane najveća svjetska ekonomija .

Dogovor se radi pet godina.

Stavljen je na stol nakon što su Iran i svjetske sile, uključujući Kinu, 2015. potpisale nuklearni sporazum koji je bivši američki predsjednik Donald Trump kasnije napustio u korist kontroverzne politike sankcija i vojne eskalacije na niskom nivou čiji je cilj destabilizacija i osiromašenje Irana.

Iran je odgovorio pojačavanjem nuklearnog programa povećavanjem proizvodnje i čistoće zaliha obogaćenog uranijuma preko granica postavljenih sporazumom.

Gospodin Biden obećao je da će se vratiti nuklearnom sporazumu nakon što bude izabran za predsjednika, ali od tada zahtijeva da se Iran prvo vrati u potpunosti u skladu. Iran je to odbio, inzistirajući da SAD prvo ukinu sankcije.

Dogovor s Kinom pojačava Iran dok se rampi sa SAD-om.

"Sigurno je da će Iran od toga imati neku političku korist", rekao je Jacopo Scita, istraživač sa Univerziteta Durham, specijaliziran za kinesko-iranske odnose.

"Pokušat će preuveličati ovaj dogovor kako bi pokazali da nisu izolirani, kako bi pokazali da ako ne budu ukinute sankcije da imaju plan B", rekao je.

"Iz Kine u tome postoji poruka SAD-u, pa recite da se bavimo svojim poslom i ne brinemo za vaše politike, a ako želimo izgraditi čvrst odnos s Iranom, to ćemo i učiniti."

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif i njegov kineski kolega Wang Yi službeno su potpisali sporazum o saradnji u subotu.

Hua Liming, bivša kineska ambasadorica u Iranu, rekla je da je sporazum označio "značajnu promjenu" u odnosu Kine prema Teheranu.

"Od Carterove administracije, SAD često podsjećaju Kinu na njene odnose s Iranom, što su Amerikanci vidjeli kao prepreku američko-kineskim odnosima," rekao je za South China Morning Post.

"Ali s temeljnim promjenama u kinesko-američkim odnosima posljednjih mjeseci, to je doba prošlo."

Neki detalji sporazuma ostaju tajni, činjenica koja je uznemirila i kritičare u Iranu i zemlje u regionu. I iranski tvrdolinijaši i opozicioni prognanici tvrdili su očigledno bez dokaza da će sporazum Irana zaista učiniti kineskim protektoratom.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je u ponedjeljak da sporazum nije namijenjen suzbijanju utjecaja bilo koje druge države, ne uključuje posebne ugovore ili cilja iznose trgovine ili investicija.

"Plan se fokusira na iskorištavanje potencijala suradnje dviju zemalja na ekonomskom, humanističkom i drugim poljima, te na planiranje dugoročnih izgleda i puteva suradnje," rekao je.

Gospodin Batmanghelidj rekao je da je dogovor vjerojatno sličan onome koji je Kina već sklopila sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Irakom.

Ali neki najviši iranski zvaničnici vidjeli su to kao dramatičniji potez, način da ojačaju novu osovinu evroazijskih država koje uključuju Rusiju i Tursku, kao i Iran i Kinu koji prkose američkoj hegemoniji.

Ali Shamkhani, tajnik moćnog iranskog Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti, tvrdio je da to predstavlja pobijanje američkih i zapadnih sila.

"Bajdenova briga je tačna", napisao je na Twitteru. "Procvat strateške saradnje na istoku ubrzava pad SAD-a."

Prema iranskim zvaničnicima, sporazum su izradili i vrhovni čelnik Ali Hamnei i bivši predsjednik parlamenta Ali Larijani. Mansour Haqiqatpour, savjetnik gospodina Larijanija, rekao je da je cijeli tekst sporazuma ostao u tajnosti zbog sigurnosnih razloga.

"Zbog njihovih razmatranja u vezi s Amerikom, Kinezi su nam rekli da to ne objavljujemo", rekao je za web stranicu Jamaran. "Sporazum ima odbrambeni dio.

Sada Kina i druge zemlje imaju izazove s Amerikom i o tome nismo mogli otvoreno razgovarati . "

Pokazali smo da je svijet velik, a Amerika i Evropa ne mogu učiniti ništa

Iranski zvaničnik Mansour Haqiqatpour

Neki mediji izvijestili su da sporazum uključuje kinesku investiciju u Iran od 400 milijardi dolara tokom 25 godina.

Ali stručnjaci su rekli da je broj vjerovatno krajnje pretjerivanje i da ima malo materijalne osnove.

Sve kineske investicije u Saudijsku Arabiju, koja ne trpi nikakve sankcije i može prodati neograničenu zalihu nafte, iznose samo 5 milijardi dolara.

Gospodin Haqiqatpour nazvao je sporazum "čavlom u lijes" američkih i evropskih sankcija. "Pokazali smo da je svijet velik, a Amerika i Evropa ne mogu ništa učiniti", rekao je.

Dogovor se podudara s 50. godišnjicom formalnih diplomatskih odnosa između Irana i komunističke Kine.

Stručnjaci za odnose između te zemlje kažu da dogovor spada u putanju produbljivanja veza Pekinga i Teherana. Napominju da u sporazumu ne postoje obavezujuće mjere.

"Ako se osvrnete na posljednjih 50 godina diplomatskih, ekonomskih, političkih i vojnih odnosa, oni su bili prilično dosljedni", rekao je gospodin Scita.
"Iako se Iran i Kina vole predstavljati kao snažni partneri saveznici protiv SAD-a, to je više držanje nego pravi proboj u odnosima dviju zemalja."

Uprkos uznemirenju iranskih zvaničnika, uporne američke sankcije, zajedno s iranskom neprijateljskom poslovnom klimom, vjerojatno će spriječiti bilo koju kinesku investiciju.

Svako produbljivanje sigurnosnih veza između Teherana i Pekinga također bi ugrozilo ostale kineske partnere u regiji, posebno Saudijsku Arabiju i UAE.

„Kineska kompanija je vlasnik velike njemačke kompanije za robotiku. Kineska kompanija posjeduje grčku luku ”, rekao je gospodin Batmanghelidj. "U Iranu ne postoji uporediva kineska investicija."

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori