Kakvo značenje ima ime Nađa?

Značenje ženskog imena Nađa

Potencijalna prenesena znečenja imena Nađa jesu dosta nejasna i teška za objašnjenje, te neke moguće forme i značenje imena jesu – „ona koja se nada“; „ona koja nikada ne gubi nadu“; „ona koja je puna vere i nadanja“; „ona koja u nekoga ili nešto srčano i iskreno veruje“; „ona koja se uvek nada najboljem“; „ona koja je plemenita i dobra“; „ona koja je velikodušna i koja saoseća sa drugima“; „ona koja je dobra osoba i ima veliko srce“.

Poreklo ženskog imena Nađa

Jedna od etimoloških pretpostavki o poreklu ličnog ženskog imena Nađa, jeste da je ime zapravo umanjenica ili ime od milja, a od ženskog ličnog imena Nadežda ili je pak izvedeno ili varijantno ime od imena Nada.

Prema drugim pretpostavkama je ime Nađa poreklom iz ruskog jezika, te dakle spada u slavenska imena, i potiče moguće i od imena Nastasja ili Anastasija.

Opet pšostoje i pomenute hipoteze o poreklu imena Nađa iz arapskog jezika i to od muslimanskih imena Nadija ili Nadja, te da je ime čak moguća varijanta imena Nadiyya.

Učestalost davanja ženskog imena Nađa u susednim zemljama regiona i u svetu

Prema statističkim podacima koji su dobijeni za kalendarsku 2018. godinu, žensko lično ime Nađa je bilo među sto najdavanijih imena za novorođene devojčice u Bosni i Hercegovini, gde je zauzelo 71. mesto.

U 2018. godini u Republici Hrvatskoj ime Nađa se nije našlo u najdavanijih sto ženskih imena.

U Republici Srpskoj se ime Nađa takođe u 2018. godini jeste našlo na listi od najdavanijih stotinu imena za sve novorođene devojčice i zauzelo je 18. mesto.

U Republici Srbiji je ime Nađa u 2018. godini bilo zastupljeno na listi najdavanijih sto imena za svu žensku novorođenčad i zauzelo je 18. mesto.

Nadimci, umanjenice, izvedena imena, skraćenice i „imena od milja“ od imena Nađa

Najpoznatiji nadimci, imena od milja i umanjenice od imena Nađa jesu – Nadinka; Nadina; Nada; Nadin; Nadija; Nadijuška; Nadjenka; Nadalina; Nadijana.

Izvedena i varijantna imena od imena Nađa jesu najčešće – Nata; Nadica; Nadijana; Nadjena; Nadijena; Nadjona; Nadijina; Nadjina; Nadjuša; Nađa; Nata; Nadalina.

Neke poznate ličnosti imena Nađa koje su ostavile traga u nauci, umetnosti, kulturi, sportu, i koje mogu stoga biti i svojevrsna inspiracija za roditelje da ime daju svojim ćerkama

Poznata slovenska slikarka i grafički dizajner jeste Nađa Bevčar; svetski popularna i slavna ruska slikarka i grafičarka jeste Nađa Ruševa (Nadežda Nikolajevna Ruševa); slavna slovenska umetnica jeste Nađa Zgonik.

Nekada popularna i slavna jugoslovenska i slovenska alpinistkinja je bila NaĐa Fajdiga; poznata švajcarska alpska skijašica i šampionka u ski-smučanju jeste Nađa Jnglin Kamer; poznata ruska teniserka jeste Nađa Petrova (Nadežda Viktorovna Petrova).

Popularna i slavna slovenska filmska i pozorišna glumica jeste Nađa Strajnar Zadnik; poznata ukrajinska teniserka jeste Nađa Kičenok; proslavljena slovenska košarkašica je imena Nađa Mislej Božić.

Nekada slavna i veoma poznata jugoslovenska i srpska glumica, te koja je stekla svetsku slavu i postala poznata po ulogama u britanskim filmovima iz šezdesetih godina, te je zanimljivo i da je glumila u čak dva filma o Džejmsu Bondu, i to u filmovima “Iz Rusije s ljubavlju” i “Goldfinger” se zvala Nađa Regin.

Svetski popularna nemačka operska pevačica sopran i glumica jeste Nađa Michael; poznata slovenska voditeljka, kao i urednica i producent jeste Nađa Furlan Štante; poznata i veoma popularna muzičarka jeste Nađa Švara.

Nekada slavna i veoma poznata slovenska pozorišna glumica se zvala Nađa Vidmar; popularna slovenska muzičarka i poznata horska pevačica jeste Nađa Platnar; slavna francuska kompozitorka jeste Nađa Boulanger.

Nadja Marušič – Veoma poznata umetnica i ilustrator jeste Nađa Marušič; slavna ruska slikarka je bila Nađa Benois (Nadežda Leontijevna Benoa); pevačica nekada popularne slovenske grupe “Ansambel Taims” jeste bila Nađa Fabris Špacapan.

Zanimljivosti vezane za žensko ime Nađa

Iako spadaju u takozvane „jezičke varijante“ od imena Nađa, u zemljama kakve su Mađarska; Rusija; Švedska i Nemačka, imaju sasvim isti i izgovor i značenje, i pišu se sasvim istovetno kao Nadja.

PROČITAJTE VIŠE: Kakve su žene koje nose ime Hana?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori