Kako stalni stres na poslu može promijeniti vašu ličnost – nažalost ne na bolje

Stres može utjecati na aktivnost gena
Foto:Shutterstock -Stres na poslu može imati dugoročne posljedice na vašu ličnost.

Stres na poslu može imati dugoročne posljedice na vašu ličnost.

Taj negativni stres na radnom mjestu ne samo da je neugodan, već može utjecati i na vaše mentalno zdravlje. Studija nedavno objavljena u Journal of Management ide još dalje. Istraživalo se kako hronični stres može fundamentalno utjecati na ličnost ljudi - i kratkoročno i dugoročno.

Istraživači Jarvis Smallfield i Donald H. Kluemper sa Univerziteta Illinois u Čikagu pozvali su se na model „velikih pet“ ili pet faktora iz psihologije. Shodno tome, ličnost svake osobe sastoji se od pet osnovnih karakteristika: otvorenost, savjesnost, ekstraverzija, tolerancija i neurotičnost - emocionalna nestabilnost. Svaka od ovih osobina ličnosti pojedinačno je više ili manje izražena.

A istraživači pretpostavljaju da je Velika petica obično prilično stabilna tokom života.

Promjene prema višem stupnju neurotičnosti mogu se povezati s problemima poput sagorijevanja ili kliničke depresije . Rezultat studije: Prema studiji, stres na radnom mjestu u osnovi povećava neurotičnost - kod svake osobe. Međutim, to zauzvrat dovodi do veće osjetljivosti na stres, što u konačnici dovodi do spirale prema dolje u slučaju trajnog stresa.

Stres može utjecati na aktivnost gena

Važno je razlikovati “dobar” i “loš” stres. Prvi uključuje izazove, poput kratkog roka koji će vam dati bonus ili unapređenje ako budete uspješni. S druge strane, negativni stres karakteriziraju iskustva koja se ne doživljavaju kao izazovi, već kao prijetnju vlastitim ciljevima. To se također može osjetiti kada jednostavno treba izvršiti previše zadataka koji se ne mogu savladati.

Prije ili kasnije ovaj stres uzima svoj danak jer emocionalna stabilnost nastavlja opadati. Na primjer, u svakodnevnom poslu to može značiti: Postajete mršavi, uznemireniji, manje koncentrirani. U jednom trenutku, u gorim slučajevima, nedostaje i pogona i depresivno raspoloženje.

Prema naučnicima, ovaj proces se čak može pratiti na neurobiološkom nivou, putem ekspresije gena. To je pokazalo epigenetsko istraživanje koje se bavi kako utjecaji okoline utječu na aktivnost gena. Kratkoročno, stres samo izaziva fiziološku reakciju hormonalnih sistema u mozgu. Međutim, dugoročno, čak i male promjene na poslu mogu pomoći

Naravno, poslodavci su u velikoj mjeri odgovorni za to da se to ne dogodi. Međutim, do određene mjere, svaki pojedinac može svojim stavom pomoći u izbjegavanju negativnog stresa i zaštiti se.

Na primjer, onima koji probleme vide više kao izazove kojima se u osnovi može upravljati, bolje je nego onima koji ih doživljavaju kao gotovo nepremostivu prijetnju vlastitim ciljevima. To ne mora uvijek biti realna procjena situacije, ali je važan doprinos samozaštiti.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori