4 joga poze ublažavanje stresa koje možete isprobati kod kuće

Bez obzira kamo trenutno gledate, zemlja se provlači kroz kolektivni strah, frustraciju, anksioznost i stres. I iako se može osjećati sebično, bespomoćno ili nedovoljno važno, sada je vrijeme da se pobrinete za sebe.

Kako to izgleda razlikuje se od osobe do osobe, ali čak i male stvari, poput jednostavnih vježbi istezanja, mogu napraviti veliku razliku.

Joga je s razlogom poznata kao zen vježba. Postoji zapravo nekoliko razloga zašto je joga korisna za opuštanje i stres. Dva glavna faktora? Istezanje tijela pomaže u ublažavanju fizičke napetosti, za koju mnogi ljudi također kažu da im pomaže da se osjećaju manje mentalno ili emocionalno napeto.

Drugo, važan dio joge je povezivanje s vašim disanjem i učenje kako dublje disati i sinkronizirano s pokretima. Ove dvije ključne komponente pomažu vam da pronađete ono zen, mirnije stanje - ali zapravo ne morate raditi jogu da biste tamo stigli.

Instruktorica joge i certificirana zdravstvena trenerica Meredith Wadsworth kaže da je još jedan razlog zašto joga i istezanje mogu pomoći u ublažavanju stresa zato što prekidate ciklus zabrinutosti ili fokusiranja na ono što se događa u vašem životu da biste se usredotočili na svoje tijelo.

"Većinu svakodnevnog stresa doživljavamo zbog vanjskih podražaja, poput radnih projekata, zauzetog rasporeda, sukoba u odnosima itd. Sve te stvari odvode nas iz tijela u glave, gdje nastavljamo stvarati daljnju dramu i stres ", kaže Wadsworth.

"Da biste prekinuli ovaj ciklus, važno je da se vratite u svoje tijelo kroz aktivnosti poput istezanja i joge, koje ne samo da poboljšavaju cirkulaciju da bi mozak donio svježu krv i kiseonik, već nude vašem umu prijeko potreban odmor."

Usredotočite se na disanje da biste se osjećali manje pod stresom
Način na koji dišete, ne samo za vrijeme joge ili tijekom istezanja, već svakodnevno, važan je alat kojim možete pomoći da se vaše tijelo osjeća manje pod stresom na fiziološkom nivou.

"Iz anatomske perspektive, dah je najefikasniji način toniziranja vagusnog živca - dvosmjerni autoput koji daje povratne informacije između autonomnog nervnog sistema vašeg tijela (nevoljni procesi) i vašeg mozga", kaže Wadsworth.

"Dostavlja poruke glavnim organima, kontrolirajući stvari poput daha, cirkulacije, probave, otkucaja srca, krvnog pritiska, eliminacije, čak i orgazma i plodnosti, a poruke iz tih organa vraća natrag u mozak."

Wadsworth preporučuje vježbanje dubokog disanja i također disanje na dijafragmu kako bi se pomoglo kod stresa. "Dakle, iako stres može izazvati otežano disanje u reakciji borbe ili bijega, aktivno povezivanje i kontrola daha (posebno čineći vaš izdah dužim od udisaja) može aktivirati vagusni živac i prebaciti tijelo natrag u odmor - i -probavljivo stanje ", kaže Wadsworth.

"Sve da kažem, duboko dijafragmatično disanje izvlači vas iz vanjskih podražaja u vaše tijelo, smiruje vaše tijelo i um."

Noge uz zid

Izvor: freepik.com


Ovo je tehnički joga poza (nazvana Viparita Karani), ali to je "pasivna" poza i zahtijeva jedva malo vještine ili fleksibilnosti.

"Ovo je jedan od mojih najdražih načina za ublažavanje stresa, napetosti i pretjeranosti, kao i pomoć kod probave i bolova u leđima",

Jednostavno ležite na podu ili na krevetu stražnjim dijelom nekoliko centimetara od zida i podignite noge na zid. Pomaže imati blok ili jastuk ispod vaše repne kosti. Odmarajte se koliko god želite.

Cat Cow

Izvor: Pexels.com

Na sve četiri, udahnite dok spuštate trbuh i gledate gore; izdahnite dok zaokružujete kičmu i približite bradu prsima. Nastavite nekoliko rundi.

Padahastasana ili Naprijed presavijeni

Izvor:pexels.com

Krenite u naprijed sa razmaknutim bokovima Ili uhvatite palce za nokte kažiprstom i srednjim prstima ili gurnite ruke ispod stopala kako bi vam prsti ušli u nabore zgloba

Udahnite dok napola podižete da biste produžili kičmu, a izdahnite dok se savijate dublje, savijajući laktove u stranu i približavajući prsa bedrima.
Zadržite istezanje koliko god želite, nastavljajući duboko disati.

Happy Baby

Ležeći na leđima, zagrlite koljena u prsa. Zakačite se za velike nožne prste ili vanjske ivice stopala, a nogama izvan ruku podignite koljena prema pazuhu. Zatvorite oči i duboko dišite, lagano se ljuljuškajući jednu na drugu.

PROČITAJ VIŠE: Joga za početnike: Uplovite u nove dimenzije

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori