Kako spriječiti opadanje kose i potaknuti njezin rast?

Kako spriječiti opadanje kose i potaknuti njezin rast?
Foto: InesBazdar / Shutterstock.com

Opadanje kose ili alopecija je česti poremećaj kod ljudi koji nastaje zašto što se zaustavlja ciklusa rasta kose. Pogađa sve, bez obzira na dob; u današnje se vrijeme i mlađi ljudi, osobito muškarci, također susreću s ovim problemom.

Što uzrokuje alopeciju?

Ovo stanje uzrokuje niz uzroka od kojih svakako najprije treba spomenuti genetiku. Dakle, ako se opadanje kose provlačilo kroz generacije vaše porodice, velika je vjerojatnoćada će te se i vi susresti s time. Riječ je o tome da određeni spolni hormoni potiču nasljednu alopeciju.

Zatim, gubitak kose ponekad mogu uzrokovati razne bolesti, operativni zahvati ili neki traumatični događaji. Situacije u kojima su hormoni također odgovorni za razvoj alopecije su:

  • trudnoća,
  • prestanak konzumiranja kontracepcijskih pilula,
  • porođaj,
  • menopauza,
  • bolesti štitnjače,
  • infekcija vlasišta i sl.

Kako tretirati gubitak kose?

Gubitak kose često se liječi primjenom određenih lijekova. To su obično oni koje možete uzimati bez recepta. Zatim, transplantacija kose je također često rješenje kojem se podvrgavaju mnogi. Idealno je za one koji pate od nasljedne alopecije.

4 savjeta pomoću kojih možete zaustaviti gubitak kose

Donosimo vam nekoliko savjeta o tome kako sami možete spriječiti opadanje i potaknuti rast kose.

  1. Razmislite o tome da „pređete“ na mediteransku prehranu: istraživanje iz 2020. godine pokazalo je da prehrana koja obiluje svježim povrćem i začinskim biljem može smanjiti rizik od opadanja kose.
  2. Redovno unosite dovoljnu količinu proteina: folikule dlake se sastoje od proteina. Sukladno tome, redovan i pravilan unos proteina u organizam nadomješta one „izgubljene“ iz folikule dlake. Stoga, često jedite orašaste plodove, jaja, mliječne proizvode s manje masti, puretinu i piletinu.
  3. Održavajte pravilnu higijenu: redovno perite kosu jer tako održavate vlasište čistim i zdravim. Važno je spomenuti da nabavite blagi šampon, i to onaj bez parabena i sulfata.
  4. Izbjegavajte kemijsko tretiranje kose: često bojenje kose može oštetiti kosu, ali i vlasište. Baš kao i česta primjena uređaja za oblikovanje kose.

Pročitajte više: Imate plavu kosu i niste sigurni kako trebate brinuti o njoj?

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori