Imate plavu kosu i niste sigurni kako trebate brinuti o njoj?

Nije tajna da je potrebno kosu što rjeđe prati

KAko brinuti o plavoj kosi?
Foto: Pexels

Plava kosa je, uz to što nosi sa sobom mali niz razno raznih stereotipa, isto tako i boja koju je najteže održavati. Osim što je rijetko tko prirodna plavuša, pa samim time mora kosu podvrgnuti raznoraznim (štetnim) tretmanima, riječ je o boji koja se vrlo brzo promijeni, odnosno – požuti.

Najljepša boja kose je ona koja vam pristaje. Ona koja vam pristaje uz boju očiju, vaš ten, ali i osobnost. Realno, najbolje ćete izgledati u onome u čemu se najbolje osjećate. S druge strane, mediji i svijet filma te glazbe su godinama promovirali upravo plavu boju kao onu najženstveniju i najljepšu. Koliko vi plavuša znate?

Koliki god da je broj u pitanju, sasvim je sigurno da svaka boja može biti najljepša, kao što može biti i najgora. Osim što je bitno na kome se boja nalazi, bitno je i u kakvom je stanju kosa. Da bi boja zaista izgledala dobro, bitno je prije svega – da je kosa zdrava. Jeste li ikad vidjeli nečiju kosu i pomislili da je lijepa, ali u lošem stanju? Vjerojatno ne.

I dok je teško brinuti o svakom tipu kose, bilo obojenom ili ne, posebno je teško brinuti o plavoj kosi. Osim što većina mora koristiti posvijetliti kosu da bi postigla željenu nijansu, tu priča ne staje. Potrebno je zatim i održavati tu boju. Svaka boja s vremenom izgubi na sjaju i intenzitetu, ali plava postane…žuta.

Žuti tonovi na kosi, osim kada baš ciljate na žutu boju, su apsolutno nepoželjni. Pogotovo u kontekstu plave kose – nije potrebno imati platinasto plavu kosu, ali žuti tonovi su većini najgora stvar na svijetu. I zato je bitno brinuti o svojoj kosi. Na svu sreću, donosimo kratki vodič za plavuše!

Ljubičasti šampon

Kada bi se kosa mogla izbjeljivati svaka tjedna, žuti tonovi bi bila prošlost. No izbjeljivanje je toliko težak proces za kosu da je previše očekivati i da to možete raditi jedno mjesečno. I zato postoji alternativa koja zaista pomaže u odstranjivanju žutila, a to je ljubičasti šampon. Riječ je o nečemu što je tek relativno nedavno postalo popularno, a itekako pomaže.

Zato što su na suprotnim stranama spektra boja, ljubičasto uništava žutilo. Djeluje pomalo nevjerojatno da sa šamponom možete napraviti toliku razliku, no sjetite se samo koliko je bitno pogoditi općenito dobar šampon i sve će vam biti jasno. Ipak, ovi šamponi su često nešto agresivniji i nisu primjereni čestoj upotrebi – s njima operite kosu jednom svakih tjedan do dva.

Foto: Pexels

Hidratacija

Izbjeljivanje jako oštećuje kosu, odnosno isušuje. Zato je bitno da ju nahranite, inače ćete završiti sa slamom na kosi, što je pogotovo vidljivo na svjetlijim nijansama. Postoje razno razni preparati koji bi vam mogli pomoći s ovim problemom, ali najviše ćete si pomoći tako što ćete izbjegavati šampone sa sulfatima.

Uz to, nikad ne možete pogriješiti s kokosovim uljem. Jednostavno ga prije pranja kose nanesite i pustite da odstoji, otprilike sat do dva, i nakon toga dobro isperite kosu. Ne morate brinuti oko dodatnog mašćenja jer do njega neće doći (fokusirajte se na vrhove, ne na tjeme!), već će vam kosa biti mekana i podatnija.

Pranje kose

Nije tajna da je potrebno kosu što rjeđe prati, čak i onda kada mislite da ju morate oprati. Skoro da je bolja opcija kupiti šampon za suho pranje i tako si pomoći, nego stalno prati kosu, koja se zatim sve više masti i tako se vrtite u krug. Zato pokušajte prati kosu najviše dva puta tjedno. S vremenom ćete vidjeti i da će se zaista manje mastiti.

Perite ju uvijek u toploj vodi, ali ne vrućoj i obavezno ju na kraju isperite s mlazom hladne vode. Tako ćete postići onaj osjećaj ‘škripave’ (potpuno čiste!) kose na dodir, ali i zadržati sjaj jednom kada ju osušite.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori