Kako je preko viber grupe otkriven pravarant koji je pokušao založiti iznajmljeni Golf 7

Tokom saslušanja Abdulah Gibović je inspektorima kazao da su mu muškarci uzeli 10.000 KM. Potom mijenja iskaz i cifru diže na 25.000 KM, zahtjevajući od njih da mu izdaju potvrdu da je oštećen za taj novac.

Abdulah Gibović koji je prije tri dana lažno prijavio policiji u Konjicu da su ga presrela dva nepoznata muškarca u mjestu Podorašac slagavši da su mu oteli Golf 7 i 25.000 KM.

Pokušao je prevariti vlasnika jedne Ranta a car agencije iz Sarajeva, otkrio nam je izvor blizak istrazi.

Naime, Gibović je u Sarajevu od oštećenog vlasnika Renta a car agencije iznajmio sivi Golf 7.

Nakon čega se uputio prema Mostaru u namjeri da kod osobe čiji identitet zna policija. Ta osoba će biti svjedok u postupku da u zalog vozilo na rok od deset dana za 7.000 eura.

Otkriven slučajno

Gibovićen plan osujećen je sasvim slučajno. Na viber grupi koja broji dosta članova, a među njima ima popriličan broj vlasnika i radnika Rent a car firmi pojavila se fotografija iznajmljenog Golfa. Uz fotografiju i informacije da ga Gibović namjerava dati u zalog. Vlasnik je poslao svog radnika i još jednog muškarca da pokušaju pronaći Golfa i vratiti ga.

U međuvremenu je sve prijavljeno policiji. Muškarci su Golf kako nam je rekao izvor blizak istrazi Golf primjetili u Podorašcu te su kazali Giboviću da izađe iz vozila koje su vratili vlasniku u Sarajevo.

No, Gibović koji je odranije poznat i osuđivan zbog prevare i lažnog predstavljanja slučaj prijavljuje policiji.

Tokom saslušanja inspektorima govori da su mu muškarci uzeli 10.000 KM, a potom mijenja iskaz i cifru diže na 25.000 KM, zahtjevajući od policajaca da mu izdaju potvrdu da je oštećen za taj novac. 

Provjera u registru

To je istražiteljima bilo sumnjivo pa su provjerili Gibovićeve podatke, u registru su imali šta i da vide.

Već je ranije osuđivan na 10 mjeseci zatvora zbog lažnog predstavljanja u februaru 2006. godine na Općinskom sudu u Sarajevu.

Muškarci koji su Golf vratili u Sarajevo dali su izjave u MUP-u HNK te su kazali da nisu Gibovića povrijedili već su mu samo kazali da izađe iz vozila. Gibović je to i učinio, te da nisu uzeli nikakav novac.

On se, naime, u maju 2002. godine vlasniku jedne sarajevske galerije lažno predstavio kao predstavnik firme „Motokomerc“ iz Banje Luke. Ponudio da mu nabavi automobil Fiat Stilo s popustom od 10 posto, zatraživši da mu odmah isplati 12.000 KM u gotovini.

Vlasnik galerije mu je povjerovao i dao novac. Nakon toga ga je Gibović nazvao rekavši da će prolongirati datum isporuke. Za desetak dana mu je zatražio dodatnih 5.000 KM te ponudio drugo vozilo, potom 3.000 KM, a u konačnici vlasnika galerije je oštetio za 25.000 KM.

IZVOR: AVAZ / Piše: Admir Aljimi

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori