Kako ćete prepoznati povrće koje je puno pesticida?

Kako ćete prepoznati povrće puno pesticida
(Foto:Unsplash)

Prema podacima EWG-a, usprkos pranju na više od 65 posto voća i povrća ostaju štetne hemijske tvari koje izazivaju niz tegoba i bolesti…

Upravo je sada vrijeme je za pravljenje zimnice i kupovinu raznog povrća, pa i kupusa.

Da li znate kako da prepoznate onaj koji je pun hemijskih sredstava?

"Rano" povrće i voće nose sa sobom jedan zdravstveni rizik, a to je da sadrži poveću količinu nitrata.

Voće i povrće na policama trgovina prepuno je pesticida koji se pranjem mogu ukloniti tek u manjoj mjeri. Prema podacima neprofitne američke organizacije Environmental Working Group,usprkos pranju na više od 65 posto plodova ostat će štetne hemijske tvari.

Nitrati su hemijska jedinjenja koja se dodaju voću i povrću kako bi plod što pre sazreo. Problem je kada ova hemija prodre u namirnicu, tada postaje opasna po zdravlje. Kod mladog kupusa, nitrati se najviše nakupljaju u korjenu i površinskim listovima, a najmanje u samoj sredini glavice.

Zato stručnjaci apeluju da nikako ne jedete korjen, koji mnogi vole da grickaju kada "izdube" glavicu pre nego je polože u bure i započnu kiseljenje. Ako kuhate sladak kupus, obavezno odbacite površinske listove, velika je mogućnost da sadrži nitrate.

Koja količina nitrata je opasna?

Foto: Shutterstock

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, "bezbjedan" unos nitrata je 5 mg dnevno na kilogram tjelesne težine. Pa tako, za osobu koja je teška na primer 60 kg, neće biti problem ako unese 300 mg nitrata kroz hranu, što je otprilike oko 400 g svježeg kupusa (naravno, ako uklonite korjen i površinske listove, količina nitrata po gramu kupusa se smanjuje). Međutim, stručnjaci napominju da nema razloga za brigu, jer nije svaka glavica kupusa "nakljukana hemijom". Jednostavno treba biti obazriv sa plodovima koji su hranjeni organskim i mineralnim đubrivima kako bi brže rasli i bili veći.

Kako odabrati najbolji kupus?

Prilikom izbora kupusa morate obratiti pažnju na miris i izgled. Povrće bi trebalo da miriše baš tako - na kupus (to važi i za ostalo povrće). Spoljni listovi povrća moraju da budu netaknuti, bez oštećenja, da budu karakterističnog oblika i boje (bijela, zelena ili ljubičasta). Spoljno lišće ne bi trebalo da bude osušeno, a kod bijele i ljubičaste sorte, ovo lišće bi trebalo i da se "sija".

Pročitaj više: POVRĆE IDEALNO ZA TOPLE LJETNE DANE: UKUSNA JUHA

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori