Jubilarni 25. festival “Baščaršijske noći” počinje 1. jula (VIDEO)

Ovogodišnji Festival "Baščaršijske noći" održat će se u tradicionalnom terminu od 1. do 31. jula u Sarajevu

U Sarajevu je jučer zvanično predstavljen program ovogodišnjeg jubilarnog 25. po redu Festivala "Baščaršijske noći", javlja Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji 25. festival "Baščaršijske noći" održat će se u tradicionalnom terminu od 1. do 31. jula u Sarajevu. Svečano otvorenje bit će upriličeno uz koncert Gudačkog kvarteta Sarajevske filharmonije 1. jula u 20 sati u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo.

Mirsad Ćatić, predsjednik Upravnog odbora Festivala “Baščaršijske noći“, izjavio je da su za mjesec dana uspjeli da osiguraju preduslove da prevaziđu sve prepreke u organizaciji manifestacije.

"Važno je osloboditi kulturu od svih stega. Mi smo imali, nažalost, životni prostor ove zadnje dvije godine koji je potrebno obogatiti kulturnim i kreativnim sadržajima. Nosioci kulturnih sadržaja bi trebali da su upravo ovakve institucije i javne ustanove koje promovišu kulturu i kreativnu industriju. Kultura i kreacija ne trpe stegu", rekao je Ćatić tokom predstavljanja programa ovogodišnjeg festivala.

Naglasio je kako kultura mora biti zamajac društvenih kretanja.

Mladi muzičar Damir Galijašević izjavio je da, kada pogleda program festivala, osjeća radost da se "Baščaršijske noći", vraćaju svom pravom obliku.

"Nekako sve najreprezentativnije što je u bosanskohercegovačkoj umjetnosti satkano je juli i ovogodišnje 'Baščaršijske noći'. Mi ove godine predstavljamo dva važna projekta Fondacije Sevdah. Sevdalinki je mjesto na velikim koncertnim pozornicama. Ovo će biti svojevrsni praznik pjesme, na veliku radost ljubitelja tradicionalne pjesme", kazao je Galijašević.

“Baščaršijske noći“ se vraćaju i na centralnu pozornicu preko puta Vijećnice, gdje će biti održani koncerti Bombaj štampe, Maje Sar, Zabranjenog pušenja, Ilme Karahmet i Noć sevdaha sa renomiranim izvođačima.

Sarajevo će također imati priliku uživati u monodrami Josipa Pejakovića, doajena bh. glumišta, kao i monodrami Emira Hadžihafizbegovića.

Ovogodišnji 25. festival “Baščaršijske noći“ građanima Sarajeva donosi raznolikost sadržaja, a program će se održavati na lokacijama BKC, Centralna pozornica Vijećnice, Svrzina kuća, Dječija kuća, Grbavička bb, Boško Buha.

Ulaznice za sve programe festivala mogu se dobiti besplatno na prijavnici Bosanskog kulturnog centra od 9 do 18 sati. Organizatori su pozvali sve građane koji se odluče da posjete neki od programa festivala, da se pridržavaju svim propisanih epidemioloških mjera.

Također će biti omogućen i prijenos uživo za neke programe ovogodišnjeg festivala putem YouTube kanala BKC-a.

Video Andaolija

Pročitajte više: NAFF svake godine ruši rekord brojem pristiglih filmova

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori