NAFF svake godine ruši rekord brojem pristiglih filmova (VIDEO)

NAFF svake godine ruši rekord brojem pristiglih filmova
Foto FENA/Mario Obrdalj

Na ovogodišnjem 16. izadnju Festivala animiranog filma NAFF 2021. koji će se u organizaciji Udruge mladih KAN održati u online formatu od 26. juna do 1. jula u Neumu, bit će prikazan 191 film iz 49 zemalja.

U odnosu na prethodne godine, za predstojeće festivalsko takmičenje, pristiglo je rekordnih 3.080 filmova iz 108 zemalja svijeta, što pokazuje izuzetno veliki rast interesa svjetski poznatih imena iz svijeta animacije za već tradicionalni festival NAFF, kojem je cilj popularizacija animiranog filma te edukacija mladih.

- Unatrag nekoliko godina NAFF ruši rekord brojem pristiglih filmova i zemalja iz kojih oni dolaze na takmičenje. Usporedbe radi, prošle godine je na takmičenje pristiglo malo manje od 2000. Dakle, iako je bila pandemijska godina svijet animacije očito ne miruje, on radi - izjavila je za Fenu glasnogovornica NAFF-a Mia Bojičić.

Nakon selekcije ove godine u okviru NAFF-a bit će prikazano 123 filma u takmičarskom i 68 filmova u panorama programu.

Članovi stručnog žirija

Sedam je članova stručnog žirija ovogodišnjeg festivala, a riječ je o profesionalcima iz različitih društvenih, književnih, filmskih i producentskih sfera djelovanja koji će birati najbolje od najboljih na NAFF-u 2021.

Ovogodišnji stručni sud donijet će Miro Gavran (Hrvatska), književnik i dramaturg, Mindy Johnson (SAD), profesorica historije umjetnosti, muzičar i više puta nagrađivana autorica animiranog filma iz SAD-a, Miroslav Mandić (BiH), reditelj i scenarista brojnih kratkometražnih i dugometračnih filmova koji su osvojili zapažene i vrijedne nagrade u BiH ali i u svijetu.

U žiriju su i Ana Nedeljković (Srbija), akademska slikarica i autorica brojnih nagrađenih filmova iz svijeta animacije, Lucija Bužančić (Hrvatska) animatorica, ilustratorica i historičarka umjetnosti, Sabrina Begović - Čorić (Bosna i Hercegovina), rediteljica čija su filmska ostvarenja osvojila brojne nagrade na prestižnim festivalima i Anne Huynh (Francuska), rediteljica animiranog filma, inače prošlogodišnja NAFF-ova dobitnica najbolje umjetničke nagrade.

Osam je nagrada na ovogodišnjem NAFF-u i to Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja muzika, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.

Dvije video konferencije i tri stručna predavanja 

- Prošle godine zbog pandemije nismo imali sadržaje kojima NAFF inače obiluje te ćemo ove to pokušati nadomjestiti s dvije video konferencije i tri stručna predavanja, u online sferi. Animatori, autori, stručni žiri, moći će razmjenjivati svoja mišljenja, iskustva i diskutirati o određenim temama iz svijeta animacije - kazala je Bojičić.

Po njezinim riječima, svi koji žele pratiti ovogodišnji festival moći će se obratiti organizacijskom timu na službenoj stranici NAFF-a. 

Zbog zaštite autorskih prava i sigurnosti na internetu, svi programi će biti prikazani u točno, unaprijed, određenom vremenu i putem profesionalnih online platformi. Također, bit će upriličen i livestream filmova na web stranici NAFF-a.

- Šesnaesto izdanje NAFF-a mi željno iščekujemo i iako je online presretni smo što se ono uopće održava. Nadam se da ćemo u ovo doba iduće godine pričati uživo u Neumu i da će ova pandemija biti samo jedna prošlost - ustvrdila je glasnogovornica NAFF-a Mia Bojičić.

Pogledajte VIDEO

Izvor: FENA

Pročitaj više: Završeno snimanje novog filma Danisa Tanovića ‘Deset u pola’ (VIDEO)

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)